ÅSIKT

Helle Klein

Sharon ritar sin egen vägkarta

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi vill uppmana alla kristna, judar och muslimer i Sverige att ägna en stund under julen till att be för eller tänka på våra systrar och bröder i Mellanöstern”, skriver Anna-Berger Kettner (Broderskapsrörelsen), Nalin Pekgul (S-kvinnor), Ardalan Shekarabi (SSU) och Eric Sundström (Socialdemokratiska studentförbundet) i en debattartikel i Kyrkans Tidning.

Företrädarna för socialdemokratins sidoorganisationer hoppas att alla goda krafter i Sverige ska se Genèveinitiativet som en möjlighet att få fred i regionen och ett slut på ockupationen och våldet.

Genèveplanens arkitekter, israelen Yossi Beilin och palestiniern Abed Rabbo, kommer till Sverige i slutet av januari på Palmecentrets initiativ. Förhoppningsvis kan det leda till att trycket ökar i den svenska opinionen för en rättvis fred.

Israels premiärminister Ariel Sharon hävdar att den enda giltiga fredsplanen är den så kallade vägkartan för fred som kommit till på USA:s, EU:s, Rysslands och FN:s initiativ. Samtidigt hotade han häromdagen att lämna denna och gå sin egen väg om inte palestinierna fullföljer sina förpliktelser.

Är det någon som borde börja visa sin fredsvilja i praktisk politik är det Sharon. Han bygger en olaglig mur som gör att palestiniernas landområde minskar ännu mer. Kvar blir ett slags Bantustan-Palestina efter känd modell i apartheidtidens Sydafrika. Han lovar att undanröja ”illegala bosättningar” på Västbanken. Alla bosättningarna är enligt FN och folkrätten illegala. Ändå fortsätter de att byggas och försvaras av Israel.

Nästan dagligen dödas palestinier av den israeliska militären som gör sina raider i syfte att stoppa terrorister. Tusentals palestinier har tagits tillfånga utan att någon regelrätt rättegång har skett. Palestinska hus demoleras av israeliska schaktmaskiner. Vägspärrar och utegångsförbud gör den palestinska vardagen outhärdlig. Till detta kommer massarbetslöshet och usel palestinsk ekonomi.

Ingen kan på allvar tro att något konstruktivt fredsbygge kan uppstå ur detta kaos.

Fred kan inte byggas med krigets logik. Sharon säger sig värna israelernas säkerhet. Ändå har självmordsdåden varit fler än någonsin under hans tid.

”Vi måste bli av med Yasser Arafat”, lär president Bush ha sagt på ett cocktailparty till Ariel Sharons ära i torsdags kväll.

Kritiken mot Arafats odemokratiska styre är berättigad men problemet är att Israels och USA:s förnedring av den folkvalde presidenten bara leder till ökad palestinsk vanmakt och extremism. Raserandet av den palestinska myndigheten underlättar knappast palestiniernas arbete med att stävja självmordsbombningar och bygga demokrati.

Genèveinitiativet är inte officiellt sanktionerat från något håll men det är konstruktivt och konkret. Sverige borde lyfta in dess tankar via EU i den så kallade kvartettens fredsplan. Den svaga fredsopinionen bland judar i Israel tycks ha fått en nytändning genom Genèvedokumentet. Det är hoppfullt. Allt fler Israelvänner inser att Sharons politik hotar inte bara palestinierna utan även Israel.

Sharon ritar sin egen vägkarta, en väg som leder till fortsatt förödelse, inte fred.

Helle Klein

ARTIKELN HANDLAR OM