ÅSIKT

Bombhögern och häxjakten

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

George W Bush och Tony Blair har tvingats till reträtt. Sanningen hann till slut upp de båda herrarna. Ingen hävdar i dag att det finns massförstörelsevapen i Irak som utgör en omedelbar fara för världsfreden. Trots ockupation och tio månaders sökande har vapnen inte hittats. Grunden för kriget visade sig vara felaktig.

”Vi, nästan alla hade fel”, förklarade den förre amerikanske vapeninspektören David Kay nyligen. Hans vittnesmål och demokraternas kritik mot Bush-administrationen tvingade presidenten att tillsätta en oberoende kommission som ska granska hur underrättelsetjänsten kunde ge en så felaktig bild av läget.

I går följde Storbritanniens premiärminister Tony Blair efter och tillsatte också han en granskningskommission.

Bush och Blair pekar på underrättelsetjänsternas misslyckande.

Deras eget misslyckande

Medborgarna matades gång på gång med falsarier. Hur ska de någonsin mer kunna lita på sina ledare?

”Man måste ha förståelse för att regeringar ofta måste fatta beslut utan att sitta med alla fakta i hand... Man kan dock begära att regeringarna och de som bereder besluten kritiskt granskar de fakta på vilka de grundar sina beslut om krig och fred. Det har under förra året inte handlat om beslut att bygga en järnväg eller att införa en tull”, sa förre chefen för FN:s vapeninspektioner Hans Blix när han tog emot Olof Palme-priset i fredags.

Blix liknade Irak-krigets påhejare vid gångna seklers häxjägare som så till den grad drevs av sin övertygelse att de tolkade minsta kvast som bevis.

Så upphörde det kritiska tänkandet, så slutade man se till fakta. ”... så tolkade miljardslukande underrättelsetjänster unde de gångna åren avlyssnade telefonsamtal, satellitbilder, asylsökande avhoppares utsagor som bevis för det man redan var övertygad om”, konstaterade Blix.

FN:s säkerhetsråd höll emot och vägrade gå med på häxkonsterna. I den meningen fungerade faktiskt FN-systemet.

I säkerhetsrådet lyssnade man till Blix och hans kollegors faktaspäckade föredragningar och jämförde med den amerikanske utrikesministern Colin Powells shower. Det kritiska tänkandet vann i god demokratisk ordning.

Ändå fullföljde herrar Bush och Blair sina krigsplaner. Häri ligger något oerhört – ett förakt för FN-systemet och den internationella rätten, ett förakt för demokratin och ett förakt för sanningen.

Bilden av häxjakten träffar också här hemma. Den träffar de borgerliga redaktörer och politiker som slöt upp bakom Bush och Blair och hävdade Irak-krigets nödvändighet.

Kanske dags för den svenska bombhögern att tillsätta en egen kommission och fråga: Hur kunde vi ha så fel?

Helle Klein