ÅSIKT

Åsiktsmaskinen Dagens Nyheter

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Väldiga fotografier på Dagens Nyheters journalister har sedan en tid hängt i tunnelbanan. ”Dagens åsikter från Sveriges största tyckeri” är temat för reklamkampanjen som också innehåller helsidesannonser i tidningen.

Äntligen är det bekräftat. DN:­s nyhetsjournalistik är en samling tyckanden. ”Henrik Brors tycker om politik” står det exempelvis. Det myckna tyckandet brukar kallas ”analys”.

Jag har inte sett DN:s Stockholmsreporter Gunnar Jonsson på bild i tunnelbanan. Han platsar annars perfekt i kampanjen. Hans skildring av bråket inom Stockholms socialdemokrati är rena propagandan.

I torsdags slog han fast att tiden håller på att rinna ut för finansborgarrådet Annika Billström. Jonsson hävdar att de flesta socialdemokrater egentligen är nöjda med Billström för hennes politiska insatser. Men ”strax före påsk gick allt över styr. Billström gick i en DN-intervju till rasande attack mot andra ledande partikamrater...”, skriver han.

Inte ett ord om vad det var som fick Billströms bägare att rinna över. Inte en stavelse om att det före detta finansborgarrådet Mats Hulth i ett mejl till henne på ett uppseendeväckande sätt lagt sig i ett känsligt förvaltningsärende. Ändå skrev DN om turerna kring Stockholm Vattens vd dagen innan Billström offentligt gjorde upp med intrigerandet.

Gunnar Jonsson tiger dock om detta. I stället handlar hans så kallade analys om problemet med Annika Billströms ledarstil. En tes som sedan DN låter några kvinnliga s-politiker bekräfta på debattplats i fredagens tidning.

I samma tidning fortsätter Gunnar Jonsson att odla Billström-kritiken. Nu handlar det om att misstänkliggöra en socialdemokrat från Tensta som skrivit en försvarsartikel i Expressen. Och så upprepar Jonsson påståendet att ”den pyrande striden inom socialdemokratin... exploderade strax före påsk, när Annika Billström i en DN-intervju gick till våldsamt angrepp mot andra ledande partikamrater...”.

Vad hade DN:s ekonomireportrar gjort om en (s)-märkt vd lånat ut pengar till ett bolag i ekonomisk kris där hon själv var ordförande. I strid med aktiebolagslagen, utan verifikationer och utan att informera sin styrelse. Och ägaren Stockholms stad hade sett mellan fingrarna på den allvarliga kritiken från revisorerna?

Det som garanterat skulle ha blivit en skandal i ekonomidelen slätas över i Stockholmsdelen.

Kanske inte så märkligt när allt i tidningen bara är åsikter?

I lördagens DN intervjuar sedan Jonsson de kvinnliga s-politiker som på debattplats dagen före kritiserade Billström. Som om läsaren inte nog kan förstå att allt är Annika Billströms eget fel.

Den falang inom Stockholms arbetarekommun som i åratal maktspelat och saboterat för alla som valt Billström måste jubla åt Dagens Nyheters Stockholmsbevakning.

”Med tryckfrihet avses skribentens rätt att bilda, uttrycka och publicera sin uppfattning i alla frågor som kan tänkas vara av intresse för Läsaren? Den granskande journalistiken gör starkare avtryck när den tar personlig färg. Men det är förstås bara en åsikt”, står det i reklamkampanjen.

Det är åtminstone ärligt.

Vi som tröttnat på DN:s åsiktspladder till morgonkaffet kan som tur är läsa Svenska Dagbladet som ännu tror på en kunnig, oberoende och allsidig nyhetsjournalistik.

Helle Klein