ÅSIKT

Det är ditt val nu, Margot Wallström

Foto: Björn Lindahl
efterlängtad Svenskarna vill ha Wallström – nu måste hon bestämma sig.
LEDARE

20 september 2006

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Längtan efter ett nytt kvinnligt ledarskap är påtaglig runtom i de socialdemokratiska partidistrikten.

”Jag skulle inte ha något emot Margot Wallström”, säger Hans Ekström, ordförande för Sörmlands partidistrikt.

”Hon har den internationella kunskapen och de kontaktnät som behövs”, säger Tommy Ternemar från Värmlandsdistriktet.

”Gärna en kvinna”, säger Sören Larsson, Örebro, och nämner Wallström.

En av valets stora vinnare, Göran Johansson i Göteborg, har Margot Wallström som sin kandidat.

Populär hos svenska folket

Wallström är inte bara populär bland socialdemokrater utan också hos svenska folket i stort. Enligt Aftonbladets Sifoundersökning vill 43 procent se henne som partiledare. Hon har ett brett förtroende långt utöver blockgränserna och skulle därmed kunna bli en spännande utmanare till Fredrik Reinfeldt.

När Göran Persson annonserade sin avgång redan på valnatten drog nog en del efter andan. Många minns den allt annat än konstruktiva maktkampen som började när Ingvar Carlsson berättade att han tänkte avgå.

I ett folkrörelseparti som socialdemokraterna måste dock partifolket ges möjlighet att diskutera ledarskiftet. Därför är det rätt att tillkalla en extrakongress i mars och där välja en ny partiordförande.

Skillnaderna gentemot förra gången är dessutom många. Få kände till eller väntade sig att Ingvar Carlsson skulle avgå. Partiet befann sig i framgång. I valet 1994 fick socialdemokraterna 45 procent och tog tillbaka makten från regeringen Bildt. De patriarkala strukturerna härskade fortfarande, trots Carlssons ambitioner att bryta dem. Ett kvinnligt ledarskap ansågs kontroversiellt.

På tiden att en kvinna får posten

I dag är läget annorlunda. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin och den borgerliga alliansen håller nu som bäst på att flytta in i Rosenbad.

Jämställdheten har kommit långt. Varannan damernas är självklart. LO leds sedan flera år tillbaka av en kvinna. Det är på tiden att det socialdemokratiska partiet får sin första kvinnliga ordförande.

Aftonbladets ledarsida har pekat på att det finns många bra kvinnliga kandidater till partiledarposten (se gårdagens ledare www.aftonbladet/ledare).

Skippa osäkerheten

Socialdemokraterna har inte råd med några uppslitande maktkamper. Nu krävs både självkritisk eftertanke och mod att ta sig an de stora framtidsfrågorna. Framför allt behövs det glädje och engagemang i rörelsen. Oppositionspolitiken måste bedrivas entusiastiskt.

Om Margot Wallström på allvar kan tänka sig att leda socialdemokratin i detta arbete bör hon genast deklarera det. Fortsatt osäkerhet från hennes sida kan försvåra processen med att utse en ny kvinnlig ledare.

I?dag längtar arbetarrörelsen efter en ledare som verkligen vill leda partiet och driva politik.

Om Margot Wallström säger ”Ja, jag vill!” blir hon socialdemokraternas nya partiordförande.

Helle Klein