ÅSIKT

Våldet är en del av ockupationen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De kom om natten. Beskjutningen av Beit Hanoun på Gazaremsan tog 19 palestiniers liv varav flera barn. Nästan en hel familj utplånades.

Ett misstag, förklarade den israeliska militären.

Våldet är inget misstag. Det är en del av ockupationen. Dagligen utsätts oskyldiga människor för den israeliska militärmakten. Vid gräns­övergångarna hindras palestinska män och kvinnor att resa fritt. De kan inte arbeta, de kan inte handla, de kan inte hälsa på släkt och vänner. Sjuka hindras från att få vård. Havande kvinnor tvingas föda i bilar medan de unga soldaternas gevärspipor pekar mot dem som om de vore terrorister.

Våldet är inget misstag. Det finns där för att upprätthålla orätten. Varje dag.

Det finns där för själva det faktum att ockupation pågår.

Och svaret kommer lika självklart. I våldets logik svarar ekot av gevärseld med qassam-raketers explosioner i Negev-öknen. I israeliska Sderot dödas en kvinna lika oskyldig som hennes arabiska systrar på andra sidan gränsen. Skräcken är densamma. Ändå upprätthålls olikheten.

Människor upphör att vara människor. I stället är de måltavlor. Och hatet förvrider människans blick till tunnelseende. Den Andre blir bara fiende. Inte människa. Extremismen fångar nya själar som lystrar till ropen på hämnd, aldrig försoning.

De moderata krafterna inom Hamas som vill tro på politikens väg framför våldets får det allt svårare. Omvärldens bojkott underlättar inte.

Opinionsmätningar i Israel visar ett ökat stöd för nationalisten och extremisten Avigdor Lieberman. Han vill driva ut araberna från Israel och har föreslagit att arabiska parlamentsledamöter i knesset som haft kontakt med palestinska regeringspartiet Hamas ska åtalas för förräderi och avrättas.

De kom om natten. När alla sov och ingen vakade. Också i våldets vardag pågår normalt liv. En värnlös familj utplånades av den starkes rätt. De sov för de ville tro att det var möjligt att sova trots att de så många nätter hållits vakna av attackhelikoptrarnas smatter.

”Jag vill inte att någon i Gaza ska kunna sova. Jag vill få dem att förstå hur det känns”, sade Israels premiärminister Ehud Olmert under bombningarna av Gaza city i somras.

Israels offensiv kall­ades Operation sommarregn. Oskyldiga människor dödades, eltransformatorer och vattenanläggningar förstördes. Mat och mediciner tog slut. De på grund av omvärldens pengabojkott hungrande blev ännu hungrigare.

Nu i november inledde den israeliska militärmakten en ny offensiv mot Gaza, kallad Operation höstmoln.

Sommarregn. Höstmoln. Språkets lögnaktighet gör snart varje ord obrukbart. Så sjuk är krigets tankevärld.

Våldet är inget misstag. Också lögnen hör till. För vem kan säga att det var meningen utan att förlora allt vad mänsklig värdighet är?

Mellan juni och oktober har 250 palestinier i Gaza mist livet, varav 57 barn. Nästan tusen personer har sårats varav 337 barn. Dödandet fortsätter.

I helgen antog länderna i

FN:s generalförsamling, däribland EU, en resolution som kräver att den israeliska beskjutningen i Beit Hanoun utreds.

USA, Israel, Marshallöarna och Mikronesien röstade emot.

I veckan som gick sa Israel nej till Spaniens, Frankrikes och Italiens förslag till vapenvila.

Våldet är inget misstag. Ockupation pågår.

Helle Klein