ÅSIKT

EU kan inte blunda för israelisk extremism

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I sraels president Shimon Peres är på turné i Europa. I går träffade han EU:s ord­förandeland Tjeckien i ett försök att övertyga unionen om att Israel vill ha fred med palestinierna.

Det krävs stor övertalningsförmåga. Självklart är både EU och USA djupt bekymrade över utvecklingen i Mellanöstern. Det israeliska valet fördystrade milt sagt framtidsutsikterna.

I dag tillträder Likudledaren Benjamin Netanyahu som premiärminister och Israel får sin mest högerextrema regering någonsin. Rasisten Avigdor Lieberman blir utrikesminister.

Denne Lieberman vill rensa Israel från landets arabiska invånare. Staten ska vara ”rent judisk”. Så långtifrån en demokrati som bygger på medborgarskap som man kan komma. De israelisk/palestinska politiker som har kontakt med Hamas ska åtalas för landsför­räderi, anser Lieberman vidare.

Varken han eller Netanyahu erkänner palestiniernas rätt till en egen stat och tror därmed inte på en tvåstatslösning.

EU:s utrikesministrar måste vara bekymrade. De iscensatte en politiskt destruktiv bojkott av den palestinska regeringen efter att

Hamas vunnit valet. Hur ska de göra nu gentemot Israel? Det är märkligt tyst från Carl Bildt och hans kollegor.

Det finns många skäl att se över relationerna mellan EU och Israel. Förutom den flera decennier långa ockupationen av Gaza och Västbanken finns ett oändligt antal brott mot mänskliga rättigheter och mot internationell och humanitär rätt. Bosättningarna och byggandet av en mur på palestinsk mark hör till de mest tydliga.

Bevisen på israeliska krigsförbrytelser under attacken mot Gaza blir dessutom allt fler. FN:s undersökningskommission har ifrågasatt de israeliska krigsmetoderna, liksom Amnesty International. Människorättsorganisationen Human Rights Watch skriver i en rapport om användningen av vit fosfor.

De senaste veckorna har Israel dess­utom skakats av vittnesmål från egna soldater som medverkade i kriget mot Gaza. Kvinnor och barn sköts ihjäl och palestinska hem vandaliserades av en armé som tycks sakna all respekt för civila palestiniers liv.

Tidningarna Haaretz och Maariv har publicerat soldaternas berättelser. Det är ingen roligt läsning. En infanterist säger till tidningen Maariv att i det klimat som rådde betraktade man palestiniernas liv som mindre värda.

Krigets logik bygger just på demoniseringen av den andra. Tyvärr har det israeliska samhället under lång tid genomsyrats av just denna logik. Följdriktigt går de extrema fram i val efter val. Det förut så stolta arbetarpartiet finns snart inte.

Att arbetarpartiets ledare Ehud Barak nu säljer sin själ och ställer upp i samma regering som Netanyahu och Lieberman visar hur illa ställt det är.

Europa måste säga ”Det är nog nu!” till Israel och suspendera handels­avtalet.