ÅSIKT

Smedjebacken först med framtidens bio

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SMEDJEBACKEN.

Biografteknikens front ligger vid Vasagatan i Smedjebacken. Jo, det är sant. Här har ett antal entusiaster i Folkets hus-föreningen med ordföranden Rolf Eriksson i spetsen skapat en av Sveriges första digitala biografer. I torsdags kom representanter för hela den svenska filmbranschen i specialbuss från Stockholm för att se den nya tekniken i verkligheten.

”Rakt ut i spenaten” som en av filmmänniskorna uttryckte det.

Smedjebacken är en av sju Folkets hus-biografer som tillsammans med riksorganisationen Folkets hus och parker lanserar den digitala tekniken i biografvärlden. Den gamla folkrörelsen är först i Sverige.

Dagens teknik, där 25 kilo tunga paket med celluloid ska distribueras från den ena biografen till den andra, har lämnat orter som Smedjebacken i bakvattnet. Det är inte bara frakten som kostar. Att framställa kopior är också dyrt. Därför får småorterna vänta och publiken hinner tröttna.

Den nya tekniken ska ändra på allt detta. Istället för de jättelika rullarna kan filmerna sparas på en liten hårddisk. Med specialpost kostar den 52 kronor att skicka. Men framför allt blir kostnaden för varje kopia bara en bråkdel av vad det kostar att göra traditionell film. Folkets hus i Smedjebacken kan bli en premiärbiograf.

Förutsättningarna finns. Den nya projektorn monterades i juni, då fanns ännu ingen film att visa i anläggningen. Nu har fyra filmer haft digital premiär. Salongen har putsats upp och dekorerats av konstnären Thomas Elovsson som bland annat skapat en helt ny ridå.

Att biofilm i framtiden kommer att visas elektroniskt tvivlar ingen på. Frågan är egentligen var och varför.

I USA, där de stora kommersiella medieföretagen styr utvecklingen, har inriktningen framför allt varit att skapa standard för riktigt stora anläggningar. Den nya tekniken ska sänka kostnaderna och bidra till en än större upplevelse. Det är på sätt och vis en logisk utveckling i en tid när hemelektronikindustrin vill förvandla våra vardagsrum till djungler av fjärrkontroller och maskiner. Samtidigt riskerar de små biograferna att slås ut.

I Sverige har Folkets hus-rörelsen tagit ledningen i utvecklingen. Med 267 biografer i hela landet kommer andra problem än de amerikanska i centrum.

För Folkets hus handlar den nya tekniken om distributions- och kopiekostnaderna, möjligheten att visa ny film på landsorten men också förutsättningar att använda utrustningen till annat än att visa biofilm.

Resultatet har blivit de digitala husen för filmvisning, möten eller direktsända evenemang. Det är något som alla de stora internationella filmbolagen åker till Smedjebacken för att titta på. När bussen stannade utanför Folkets hus fanns representanter för UIP, 20th Century Fox och Sonet bland deltagarna.

Rolf Eriksson hade tagit på sig kostym och slips, dagen till ära. Han och de andra i Smedjebacken är stolta över vad de åstadkommit. Det förtjänar att visas upp.

Och reaktionerna? Jo, det som händer i ”spenaten” drog ner applåder från stockholmarna.

Ingvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM