ÅSIKT

Moderat partipiska skapar politikerförakt

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna byter ut alla sina förtroendevalda revisorer i landstingen både i Stockholm och Skåne. Det avslöjade tidningen Landstingsvärlden i förra veckan. Är petningarna ett resultat av det dåliga valresultatet och det minskade antalet moderata förtroendeuppdrag?

Det är i alla fall vad ordföranden i Stockholmsmoderaternas valberedning, Elwe Nilsson säger till Landstingsvärlden. Samme Elwe Nilsson som nyligen på revisorernas förslag nekades ansvarsfrihet för sin tid som finanslandstingsråd.

I landstingsfullmäktiges debatt i början av april lät det lite annorlunda.

– Vi kommer att prata med de av oss valda revisorerna om att vi gärna ser ett annat arbetsklimat de kommande åren, sa Nilsson den gången.

Nu vet vi vilket språk han valde. De som inte lojalt inordnar sig i partidisciplinen sparkas ut.

I Skåne är partiets gruppledare Jerker Swanstein lite mer rakt på sak. Till Landstingsvärlden säger han:

– Fullmäktigegruppen tycker att revisorerna har gjort ett uselt arbete, så enkelt är det.

Vad är det då dessa numera avsatta förtroendevalda revisorer har gjort? De har helt enkelt skött sitt uppdrag.

Landstinget i Stockholm gjorde förra året ett fantastiskt underskott på fyra miljarder kronor. I Skåne blev underskottet hälften så stort. Skuldsättningspolitiken är inte bara ansvarslös, den är dessutom olaglig. Därför kritiserades den av revisorerna, också de moderata.

De har alltså vågat kritisera de egna partikamraterna när dessa valt att bryta mot kommunallagens krav på ekonomisk balans. Revisorerna har reagerat när den moderata landstingsledningen dragit på skattebetalarna miljardskulder.

Till sist har de också tagit konsekvenserna av att deras kritik klingat ohörd och vägrat föreslå ansvarsfrihet. I Stockholm blev det också landstingets beslut. I Skåne kommer frågan att avgöras i nästa månad.

De moderata revisorerna har med andra ord visat prov på både oräddhet och självständighet. I stället för att se till partihänsyn har medborgarintresset och lagstiftningen fått det sista ordet. Det är just det slag av integritet som är den viktigaste förutsättningen för att maktmissbruk ska kunna stävjas.

Nu får de alltså lämna sina uppdrag för att ersättas av andra som, med Elwe Nilssons ord, förstår vilket ”arbetsklimat” som ska råda.

Moderaterna i Stockholm och Skåne skadar inte bara sig själva genom att bestraffa de förtroendevalda som vågat stå emot den lokala partiledningen.

Det är visserligen svårt att se hur moderaterna ska kunna fortsätta sin kritik mot socialdemokratiskt ”pampvälde” efter denna uppvisning i maktmissbruk. Nästa gång en moderat talar om ”politisering” lär det också leda till ett eller annat leende.

Men framför allt riskerar partiets agerande att skada hela systemet för att granska och kontrollera våra förtroendevalda. Hur ska vi våga ha förtroende för revisorer om vi vet att de bestraffas när de hävdar att lagar och regler ska följas?

Därför riskerar den moderata partipiskan att skapa ännu mer politikerförakt.

Ingvar Persson