ÅSIKT

Solidaritet med det finska facket

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det ryker från pappersbruket i Kvarnsveden. Tjock vit rök, det klassiska tecknet på välstånd i basindustrins Sverige.

Det är svårt att tro att det just här pågår en internationell kraftmätning. Ändå är det bara några timmar sedan Kvarnsveden och nio andra bruk inom Stora Enso försattes i övertidsblockad av fackförbundet Pappers. Blockaden är en sympatiaktion med finländska pappers- och massafacket.

I Kvarnsveden investerar Stora Enso i en ny pappersmaskin. Fyra miljarder kostar det och maskinen ska tas i bruk i november. Det lilla brukssamhället utanför Borlänge ser ut som en byggarbetsplats.

– Vi är ett av de få ställen inom Pappers som växer, säger Sonny Waern.

Waern är ordförande för drygt 700 pappersmedlemmar på Kvarnsveden.

Vi träffas på fackavdelningens expedition utanför grindarna. Inne på fabriken råder det just nu förbud mot besök. Läget är känsligt.

I Finland står pappersindustrin stilla.24 000 pappersarbetare strejkar till i morgon. Då har arbetsgivarna varslat om två veckors lockout. Konflikten kan bli lång och dyr. Den finländska pappersindustrin förlorar 40 miljoner euro om dagen, 365 miljoner kronor.

Det är framför allt tre krav från företagen som skapat konflikten. De finländska pappersarbetsgivarna vill själva kunna bestämma om fabrikerna ska gå under storhelgerna. De vill dessutom slippa det fackliga inflytandet när det gäller entreprenader och inhyrning av personal och de vill ha två karensdagar vid sjukdom.

För Pappers i Sverige är bilden klar. Lyckas arbetsgivarna nå sina mål i Finland kommer samma krav att upprepas i den kommande svenska avtalsrörelsen.

– När man sätter sig ner och diskuterar så ser folk det sambandet, säger Sonny Waern som valt att själv gå runt på fabriken för att sätta upp de röda blockadlapparna.

Kanske är det just detta som är kärnan. I andra sammanhang, när det gäller att jaga kostnader och pressa villkor, vet de fackliga förhandlarna att marknaden är internationell. Allt jämförs, och för företagen spelar gränserna ingen roll. Hälften av den svenska pappersindustrin har utländska ägare.

Ändå är ledningen för Stora Enso upprörd idag. De ser ingen anledning att företagets svenska verksamhet ska dras in i den finländska konflikten.

Det handlar om villkoren för det fackliga arbetet på en allt friare europeisk och internationell marknad.

Det är inte säkert att den svenska övertidsblockaden kommer att få några större effekter, i vart fall inte på Kvarnsveden. I morgon bitti avslutats aktionen, för den här gången.

I dag träffar parterna i den finländska konflikten medlaren för att göra ytterligare ett försök att komma överens, i bästa fall utan avgörande eftergifter av det finländska facket.

I så fall har konflikten givit en aning om de krav som ställs på de europeiska facken.

Om förhandlingarna misslyckas väntar en lång och bitter kamp på de finländska pappersbruken. I så fall är det omöjligt att undvika att det svenska facket och Kvarnsveden dras in igen.

Ingvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM