ÅSIKT

Göteborgs starke man – en kvinna

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förmodligen talas det om epokskifte i Göteborg i dag, och det beror inte på det amerikanska valet. I helgen bestämde sig socialdemokraterna i praktiken för vem som ska ersätta Göran Johansson som partiets gruppledare och ordförande i kommunstyrelsen.

Göteborg får en ny stark man. Det blir en kvinna.

Anneli Hulthén – i dag ansvarig för stadsbyggnad och trafik – kommer formellt att väljas om knappt två veckor. Efter den socialdemokratiska valkommitténs beslut råder det dock knappast någon tvekan. Hulthén får uppdraget.

Det finns inte många platser där den lokala politiken lika starkt präglas av en person som Göteborg. Göran Johansson har på en gång varit garanten för de traditionella socialdemokratiska banden till industriarbetarklassen och för stadens förnyelse. Från fackklubbens lokaler vid SKF till operan vid älvstranden har hans ande svävat över Göteborg.

Motståndare har talat om pampvälde och grabbighet, men göteborgarna har aldrig förlorat förtroendet.

Utanför Göteborg – särskilt i Stockholm – har Göran Johansson klagat över att hans frågor inte tagits på allvar. Hans scen har varit Göteborg.

Med Anneli Hulthén vid rodret väntar sig de flesta förändring. Att ta över efter Göran Johansson är en tillräckligt svår uppgift, också utan ständiga jämförelser.

På ytan är Hulthén i långa stycken Johanssons motsats, och inte bara därför att det som beskrivits som det socialdemokratiska gubbväldets centrum nu kommer att ledas av en kvinna.

Anneli Hulthén har under sin politiska karriär pendlat till Stockholm för riksdagsarbete och till Bryssel för att arbeta i Europaparlamentet. Hon har engagerat sig i internationellt fredsarbete och – kanske framför allt – för hållbara lösningar på dagens miljöproblem.

I en intervju för Aftonbladets ledarsida beskrev hon för några år sedan den socialdemokratiska grundbulten: ”Att få de sociala frågorna, ekonomin och miljön att hänga ihop, för att skapa ett bra liv också för nästa generation.”

Det är osäkert om Göran Johansson skulle ha uttryckt sig likadant.

Ändå kan valet av Anneli Hulthén också betraktas som ett uttryck för kontinuitet på de områden som förmodligen varit viktigast för socialdemokratins starka ställning i Göteborg.

Precis som Johansson har hon nämligen förutsättningar att representera den obrottsliga lojaliteten med hemstaden. Partikamrater i Stockholm som väntar sig mindre högljudda krav från Västsverige lär vänta förgäves.

Men framför allt tycks Hul-thén – precis som Johansson – stå för en syn där politik är djupaste allvar, och där dess effekter visar sig i göteborgarnas vardag. Och det är antagligen det viktigaste kravet på den som ska ersätta Göran Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM