ÅSIKT

Heja yrkeslandslaget!

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går inleddes World Skills i kanadensiska Calgary. Unga yrkesarbetare från olika länder kommer att tävla i billackering, blomsterarrangemang, plattsättning och drygt 40 andra yrken.

I slutet av juli stod jag på Knektplatsen mitt i Rättvik och talade med en nära vän. Runt omkring oss pågick Classic Car Week, med tusentals entusiastbilar.

Min vän kommer från Danmark och är bilplåtslagare och hotrodfantast. I många år har han varit förman på en verkstad på Jylland. I Rättvik slukade han ombyggda Cheva-pickuper och topprenoverade Station wagons med en kännares aptit.

På Knektplatsen pågick också en renovering. Unga fordonsmekaniker från yrkeslandslaget byggde om en Volvo 142.

Jag berättade att yrkeslandslaget fått en del uppmärksamhet, som ett sätt att rekrytera till yrkesutbildningar. Det klena intresset för gymnasieskolans yrkesförberedande program är ett återkommande tema i utbildningspolitiken. Ofta lyfts Danmark med sitt lärlingssystem fram som motbilden.

Just därför blev jag lite förvånad när min vän förklarade att han kände igen problemet. Också i Danmark är rekryteringen till yrkesutbildningar en flaskhals. Mindre förvånad blev jag när han skakade på huvudet åt den svenske utbildningsministern.

Björklund återkommer ju till idén om yrkesutbildning som en väg för den som inte vill läsa. Ett slags reservutgång, och en lösning på skolans tillkortakommanden.

Självklart fungerar det inte, och det var vad min vän förklarade. Ingen blir en duktig fordonsmekaniker, eller kock, för att man inte vill studera. Man blir det därför att det är ett yrke man valt, och vill lära sig. Vägen går över praktisk erfarenhet, men också över teoretiska studier.

Det finns knappast yrken som inte kräver kunskaper i språk och matematik, eller förmågan att möta människor.

På den punkten skiljer sig inte Danmark från Sverige.

Och bilen där på Knektplatsen. Resultatet av yrkeslandslagets ansträngningar blev en bil som kanske kan beskrivas som en korsning mellan en svensk korvkiosk 1986 och MTV:s Pimp my car.

Inte så illa för en Volvo 142 från 1973.

Men nu är det som sagt Calgary som gäller.