ÅSIKT

Allting hänger ihop, Reinfeldt

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag kommer, möjligen, ett avgörande för Saab. Maud Olofssons stats-sekreterare Jöran Hägglund finns i Detroit för att förklara vad den svenska staten, och den europiska investeringsbanken, kan göra.

Först passade han dock på att distansera sig från bland annat statsministerns domedagsinställning.

–?Jag tror inte att det regeringen yttrar om till exempel Saab spelar så stor roll, sa Hägglund innan han klev på planet.

Vid sidan av ödestonen är det en sak som håller samman statsministerns synpunkter på industrikrisen det senaste året. För Reinfeldt är krisen isolerad till en värld av industriarbetare och bortdöende industriorter, långt från både regeringskansli och framgångsrika Stockholmsförorter.

Det är knappast hela sanningen. För att beskriva det kan vi tänka oss ett litet men framgångsrikt konsultföretag, till exempel i Täby. Vi kan kalla det Hjuletmetoden AB. Företaget erbjuder bland annat ledarskapsutveckling och rekryteringsstöd.

Kärnan i affärsidén, hjuletmetoden, skapades under 1970-talet på Försvarets forskningsanstalt för att testa handlingsberedskap i strid och under stress.

Insikt, involvering och investering, som det heter i reklamen. Nu erbjuds metoden till företag som ett sätt att förvalta humankapitalet. Det går bra. Från en blygsam start har verksamheten vuxit och omsatte förra året 1?436? 000 kronor.

Ett modernt och kvalificerat tjänsteföretag, motsatsen till den föråldrade industrin. Bland kunderna finns Handelsbanken, och företag från den privata vårdsektorn, som kvinno- och barnhälsomottagningen Mama Mia. Hjuletmetoden AB arbetar också med offentlig sektor, som Halmstads kommun och Vägverket.

Men bland uppdragsgivarna finns dessutom klassiska industriföretag, som Volvo Lastvagnar och Volvo Aero, granne till Saab på Stallbacka i Trollhättan.

Det är så det fungerar. Industriföretagen är inte bara viktiga för sina anställda, eller för företag som levererar komponenter. De utgör dessutom en viktig marknad för de service- och upplevelseföretag som brukar beskrivas som framtiden.

Men Fredrik Reinfeldt har antagligen hört allt detta förut. Hjuletmetoden AB finns nämligen på riktigt. Det leds av delägaren och grundaren Birgitta Reinfeldt – Fredriks mor.