ÅSIKT

Facklig libero lämnar planen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går inledde Kommunalarbetareförbundet sin 27:e kongress i Stockholm. Förbundet fyller 100 år och programmet innehåller alla klassiska punkter. Inledningstal, röda fanor och motionsbehandling. Socialdemokratiskapolitiker och rock’n’roll, Mona Sahlin och Brolle.

Och val naturligtvis. På onsdag lämnar Ylva Thörn ordförandeskapet efter 14 år. Hon lämnar också rollen som libero och försvarsklippa i svensk fackföreningsrörelse. Det förbund Thörn går ifrån står inför stora utmaningar.

Kommunals medlemmar skapar välfärden, dygnet runt, sju dagar i veckan.

Och de gör det i en sektor som förändras snabbt. Ett arbete som förtjänar respekt, och ofta mer betalt.

–?Ta tillvara de anställdas yrkesstolthet, uppmanade Ylva Thörn.

Samtidigt finns förbundets 507?000 medlemmar mitt i några av dagens viktigaste politiska stridsfrågor. Det handlar om jämställda löner och om privatisering av välfärdstjänster. Men det handlar också om hur trygghetssystemen formas.

Det gäller utvecklingen av sjukförsäkringen. Hälsan bland Kommunals medlemmar har försämrats de senaste 20 åren. Många av de långtidssjuka som drabbats när Cristina Husmark Pehrson tagit i med hårdhandskarna är kvinnor som slitit ut sig i vården. Tunga och skadliga jobb är till stor del en kvinnofråga.

Om detta talar Mona Sahlin gärna.

Det är också Kommunals medlemmar som påverkas av reglerna för deltidsstämpling. Sven Otto Littorin har begränsat den rätten till 75 dagar, enligt retoriken för att pressa motsträviga arbetsgivare att erbjuda anständiga arbetsvillkor.

I praktiken har det blivit ett sätt att straffa kvinnor som vill, men inte får, arbeta heltid. Tusentals Kommunalmedlemmar har förlorat rätten till ersättning, utan möjlighet att arbeta full tid.

Oppositionen tänker inte ändra på den saken. Bättre villkor för deltidsarbetslösa kvinnor är inte prioriterat.

–?Ge besked om att heltid blir norm, uppmanade Ylva Thörn den socialdemokratiska partiledaren.

Och varför skulle Sahlin inte göra det? En ”heltidsmiljard” ska så småningom göra heltid till norm. Under tiden får de deltidsarbetslösa vänta på förbättringar av a-kassan.

Det kommer inte att saknas arbetsuppgifter för Ylva Thörns efterträdare när kongressen avslutas på fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM