ÅSIKT

En riktigt dålig affär

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går låg det ett flortunt snötäcke över Högdalens centrum när jag gick till tunnelbanan. Som vanligt är det dömt att förvandlas till grått slask inom några timmar.

Ett förortscentrum i november är ingen upplyftande upplevelse.

Här finns Konsum och Ica, Kensons herrekipering och Engelbrekts konditori. Det doftar av nybakt surdegsbröd, som vid vilket Södermalmsbageri som helst. Några lokaler är tomma. Den senaste att ta ner skylten var radiohandlaren.

Som andra förorter utgör ändå centrum navet kring vilket Högdalen snurrar, och det är så det var tänkt. Här skulle människor inte bara bo, här skulle det också gå att leva.

Ett centrum som det i Högdalen är inte bara fastigheter. Det är den moderna förortens torg, platsen att mötas och träffas.

För drygt tre år sedan såldes alltihop av Stockholms Stad. Det brittiska fastighetsbolaget Boultbee betalade drygt tio miljarder för tio gallerior i Stockholm. Tre miljarder mer än fastigheterna värderades till.

Då var det moderata finansborgarrådet Kristina Axén Olin glad som en fågel. ”En bra köpare”, sa hon i maj 2007.

Frågan är vad det omdömet är värt i dag?

Svenska Dagbladet har granskat situationen i de köpcentrum Boultbee köpte. Det är ingen vacker bild som träder fram.

Handlare vittnar om eftersatt underhåll, om förfall och om en aggressiv hyrespolitik där räkningar kan dyka upp när kassaböckerna sedan länge är stängda. Det har dessutom begåtts misstag, som att införa parkeringsavgifter som skrämt bort kunderna.

Hyreshöjningar har tvingat många handlare att sluta, och hos Hyresnämnden ligger just nu 378 tvister mellan Boultbee och företagets hyresgäster. Tingsrätterna i Stockholmsområdet har just nu 74 ärenden där Boultbee är inblandade.

En bra köpare, sa Axén Olin 2007.

”Det fanns ingenting då som tydde på att deras bud inte var seriöst”, säger hon i dag till Svenska Dagbladet.

Men på den punkten har Axén Olin fel. Det fanns många som varnade för affären. Handlare på orter där Boultbee haft verksamhet. Den politiska oppositionen och den här ledarsidan. Alla ringde i alarmklockan.

Problemet var att Axén Olin och hennes kollegor inte ville lyssna.

Ideologin – och tio miljarder – fick gå före.

I dag ska det snöa över Högdalen igen.

ARTIKELN HANDLAR OM