ÅSIKT

Stefan Attefall har misslyckats

Regeringens försök att lösa bostadsbristen kommer bara leda till att färre får råd att betala för de lägenheter som redan finns.

Foto: URBAN ANDERSSON
Trollar med knäna Bostadsministern har inte jättemycket att göra
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Attefall är antagligen regeringens mest sysslolösa minister. Han har ansvar för bostadsfrågan, men en bostadspolitik för byggande och kortare köer kostar pengar. Det är ingenting Attefall lyckats utverka hos finansministern.

Budgetens 50 miljoner kronor till stöd för "innovativt byggande" blir i sammanhanget lite skrattretande.

Alltså får han försöka trolla med knäna. Attefalls lösning på bostadsbristen - inte minst för unga - har blivit mindre regler kring andrahandsuthyrning och en friare hyressättning.

Dessutom vill regeringen göra det omöjligt att i efterhand klaga på orimliga andrahandshyror.

Att en friare hyressättning betyder högre hyror förstår alla. Genom att avskaffa kravet på godkännande från bostadsrättsföreningen för att hyra ut i andra hand skulle å andra sidan lägenheterna på marknaden bli fler. Siffrorna är skakiga, men det är i alla fall vad Attefall hoppats.

Nu har riksdagens civilutskott påbörjat behandlingen av frågan, och det visar sig att Attefalls planer inte kommer att gå igenom. Det finns helt enkelt ingen majoritet i riksdagen för att avskaffa bostadsrättsföreningarna rätt att godkänna andrahandsuthyrning.

Med Sverigedemokraternas hjälp får Attefall däremot igenom hyreshöjningarna för andrahandslägenheter. Enligt Hyresgästföreningen betyder det att hyrorna i till exempel Stockholms innerstad kommer att fördubblas.

En tvåa i innerstan kommer att kosta 15 000 kronor i månaden efter den 1 februari.

Regeringen och Stefan Attefalls försök att lösa bostadsbristen - inte minst för unga - innebär alltså knappast att det kommer att finnas fler hyreslägenheter än i dag. Däremot kommer priset för de lägenheter som redan finns att gå upp, till nivåer väldigt få unga kan betala.

Det är ett komplett misslyckande, av landets mest undersysselsatta minister.

ARTIKELN HANDLAR OM