ÅSIKT

Somaliasvenskarna har rätt till UD:s stöd

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mycket är fortfarande oklart när det gäller de två svenska medborgare som i mitten av november överlämnades från Djibouti till USA, anklagade för terrorbrott i Somalia.

Klart tycks vara att de åkt till Somalia för att stödja den terrorstämplade organisationen al-Shabaab. Möjligen har de sedan lämnat organisationen, kanske till och med hoppat av. Släktingar till svenskarna hävdar att de båda befann sig på flykt när de greps i Somalias grannland.

Klart är också att de båda haft säkerhetspolisens ögon på sig långt innan de reste till Somalia. Vi vet att svenska terroriståklagare redan i augusti tittade på Säpos uppgifter, och konstaterade att de inte räckte för ett svenskt åtal.

Det är dessutom klart att det svenska utrikesdepartementet har haft förhandlingar med myndigheterna i Djibouti om att få svenskarna fria.

Men framför allt är det klart att de två svenskarna aldrig kom till Sverige.

I stället utlämnades de i november till USA, där de nu har åtalats för terrorbrott.

Den fråga som återstår är hur svenska myndigheter har agerat, egentligen?

Vilka kontakter har svensk säkerhetspolis haft med sina amerikanska kollegor?

Vilken roll har UD spelat, egentligen?

Och framför allt återstår frågan om svenska myndigheter på något sätt har godkänt att svenskarna lämnades över till USA, kanske just för att komma runt rättssäkerheten här hemma?

Skulle det vara fallet är det nämligen en riktigt präktig skandal.

Oavsett om de nu har lämnat al-Shabaab var syftet med resan till Somalia, enligt de släktingar som har uttalat sig, att ansluta sig till en terrororganisation.

Men de har inte begått något brott som de kan åtalas för i Sverige, och de är svenska medborgare. De har kort sagt rätt till precis samma stöd som alla andra svenskar.

Just nu tyder det mesta på att de inte har fått det.

ARTIKELN HANDLAR OM