ÅSIKT

Dags att stoppa nätpedofilerna

LEDARE

Örebropolisens utredning av den misstänkte nätpedofilen bara växer. Den omfattar nu 23 unga kvinnor som haft kontakt med 44-åringen. En flicka från Västra Götaland ska också ha träffat honom i verk­liga livet.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utredningen startade för knappt en månad sedan, efter att en 13-årig flicka i Kumla tagit sitt liv. Av allt att döma ­resultatet av pedo­filens utpressning och trakasserier. ­Efter några dagar av rykten hade ­polisen ringat in den misstänkte gärningsmannen.

Sedan dess har utredningen alltså ­bara fortsatt att växa.

Det som hänt ­tvingar oss att ställa ett antal frågor.

Hur har en pedofil ­kunnat härja och ­närma sig över 20 unga kvinnor, utan att några klockor ringt hos polis eller myndigheter? Hur ­prioriteras egentligen den här ­typen av brott?

Det handlar ju knappast om något kriminellt geni, eftersom han ringades in på några dagar när utredningen ­startade.

Hur många andra pedofiler finns kvar där ute?

Vi måste också fråga oss vad vuxenvärlden egentligen vet om ungdomars värld. Och hur unga människor kan lämnas så ensamma att de inte haft någonstans att vända sig med sin ­förtvivlan.

Vad berättar utredningen av pedo­filen om bristen på vuxenkontakter, hemma, i skolan och i föreningar?

Och, någonstans, finns naturligtvis också frågan som nästan inte går att uttala. Den om en 13-åring ska behöva dö för att vi ska få upp ögonen för det som händer runt om oss?