ÅSIKT

Sverigedemokraterna skapar kandidatkaos

Foto: THOMAS JOHANSSON
Thomas Wassberg.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Låt oss först konstatera en sak. Thomas Wassberg har inte blivit inkryssad i kommunfullmäktige i Berg. Och nazisten Pär Öberg är inte inkryssad i kommunfullmäktige i Ludvika. Både blev valda för att Sverigedemokraterna inte skyddat sina kommunala valsedlar hos länsstyrelsen, och för att partiet på många håll haft större tillströmning av väljare än av kandidater.

Inget av detta har något samband med möjligheten att personrösta, eller kryssa på valsedlarna.

Ska förändras

Där upphör dock likheterna. Wassberg är ett ofrivilligt offer för det som kallas den fria nomineringsrätten. Han har aldrig velat bli politiker, allra minst för Sverige­demokraterna.

Öberg har däremot av allt att döma genomfört en kupp tillsammans med något tiotal andra i en nazistisk cell. Svenska Motståndsrörelsen såg en chans att få tillgång till en scen och tog den.

Det Wassberg utsatts för kommer sannolikt inte att hända igen. Vallagskommittén har föreslagit att bara kandidater som i förväg accepterat att kandidera ska räknas. Årets val visar varför.

Nazisten i Ludvika skapar ett annat problem. Mot en medveten kupp är det tveksamt om de föreslagna reglerna kommer att hjälpa.

SD öppnade dörren

Det ställer dessutom frågan om ansvaret. Sverigedemokraterna i Dalarna uppfattar sig uppenbart som oskyldiga offer.

Benny Rosengren från Sverigedemokraterna i Ludvika bedyrar att partiet inte ”vill inte ha med Öberg att göra”.

Det hjälper dock inte stort.

Genom att inte spärra sin lista har Sverigedemokraterna i Ludvika rent praktiskt öppnat dörren till fullmäktige för en nazist, och genom att göra främlingsfientlighet rumsren skapat ett samhällsklimat där hatet tar sig ton.