ÅSIKT

Terroristerna får inte vinna

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Provokation är den franska satirtidningen Charlie Hebdos hemmaplan. Tidningens karikatyrer är skoningslösa och respektlösa, inte minst i kritiken av religiös dogmatism och intolerans.

Den senaste bild Charlie Hebdo publicerade på sitt twitterkonto föreställer ledaren för terrororganisationen IS, Abu Bakr al-Baghdadi.

Tidigare attentat

Tidningen utsattes redan 2011 för ett brandattentat sedan den publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. I dag stormade tre beväpnade attentatsmän in på tidningens redaktion i Paris. Den franska polisen bekräftar att minst tolv människor dödats, och att flera skadats.

Enligt AFP ska attentatsmännen ha skrikit "vi har hämnats profeten".

Oavsett vilka gärningsmännen är, om de tillhör en organisation och på vems uppdrag de agerat är dagens massaker ett fruktansvärt angrepp på yttrandefriheten.

Mord på journalister

I Syrien har terrororganisationen IS gjort morden på journalister till en systematisk del av sin krigföring. Hoten mot tidningar som publicerat "Muhammedkarikatyrer" har nästan blivit en del av vardagen och det är bara drygt fyra år sedan fem personer kunde gripas innan de hunnit genomföra ett attentat liknande dagens mot den danska tidningen Jyllandsposten.

För en liten grupp islamistiska extremister är media och det fria ordet nu legitima mål i deras kamp för sina åsikter.

Mördare och terrorister har inte mer med islam att göra än med kristendom, judendom eller hinduism. Men det hindrar inte att alla muslimer riskerar att drabbas om en liten grupp terrorister får skapa bilden av islam.

Muslimer blir offer

Därför riskerar också muslimer runt om i Europa att bli offer i dagens attentat.

Frankrike, och hela Europa, måste nu stå upp för precis de värden terroristerna vill slå mot.

Det handlar om yttrandefriheten, också för den som använder karikatyren och satiren för att klä av sin meningsmotståndare.

Men det gäller också att i vidaste mening försvara människors lika värde, och deras rätt att utöva sin religion.

Misslyckas det är det terroristerna som vinner.

ARTIKELN HANDLAR OM