ÅSIKT

Kinberg Batra borde ta Björklund i örat

Folkpartiledarens hot om misstroendeförklaring visar att vi kan vara på väg mot ett riktigt otäckt debattklimat
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När det gäller den svenska alliansfriheten tillhör folkpartiledaren Jan Björklund de som skriker högst efter en utredning. När det handlar om möjligheterna att förvandla en bullrande och förorenande stadsflygplats i Stockholm till bostäder är han däremot beredd att göra nästan vad som helst för att undvika att alternativen klarläggs.

Mitt under terrorjakten i förra veckan deklarerade Jan Björklund att han och hans parti var redo att väcka misstroendeförklaring mot stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan. Och Björklunds misstro mot den miljöpartistiska ministern har alltså sin grund i regeringens försök att utreda hur flyget skulle kunna flyttas från Bromma.

Allianspartierna ställer upp

I dag har företrädare de andra allianspartierna förklarat att de på alla sätt tänker backa upp Björklund i hans korståg. Och Henrik Vinge från Sverigedemokraterna förklarar i Dagens Industri att det "inte alls" är osannolikt att partiet tänker ställa sig bakom en misstroendeförklaring.

Fattas bara annat. Att Sverigedemokraterna skulle visa förtroende för Kaplan är väl ungefär lika troligt som att vi får se Mattias Karlsson som diskrimineringsombudsman.

I sak är hysterin över Bromma flygfält svår att förstå. Tillsammans med landets direktörer har borgerliga politiker de senaste månaderna ylat som om en stängning av flygplatsen skulle förpassa landet tillbaka till en inskränkt forntid praktiskt taget utan kommunikationer. Påhejade av lokalpolitiker har de deklarerat att tillväxt, kultur och framsteg är hotade.

Svårt att förena

Det är svårt att förena den bilden med Anders Sundström och uppdraget att utreda hur Bromma ska kunna stängas utan att flyget till och från Stockholm behöver minskas.

Formellt är Björklund dessutom ute på tunn is. Kritiken mot Kaplan handlar om att riksdagsmajoriteten förklarat att den inte vill att Bromma stängs. Men det är regeringen och inte riksdagen som ska styra landet, och till uppgifterna för den som regerar hör att tillsätta utredningar.

Dessutom är Kaplan inte ensam om beslutet, varken formellt eller reellt. Regeringen fattar sina beslut tillsammans, och när det gäller Bromma är flera andra ministrar dessutom direkt inblandade.

Kaplan lätt att komma åt

Det hindrar förstås inte att Björklund mycket väl kan få igenom sitt misstroende. I den borgerliga retoriken har Miljöpartiet på bara några månader förvandlats från en tänkbar samarbetspartner till något slags gröngardister och miljökosacker. Och Kaplan är naturligtvis lättare att komma åt än till exempel de båda språkrören eller någon av de socialdemokrater som arbetat med frågan.

En misstroendeförklaring mot Mehmet Kaplan skulle inte bara göra den redan inflammerade frågan om Bromma ännu mer laddad. Den skulle framför allt signalera att vi är på väg att få ett riktigt otäckt politiskt klimat.

Om Anna Kinberg Batra vill visa att landet fortfarande har en ansvarskännande opposition borde hon omedelbart ta Jan Björklund i örat och blåsa av planerna på en misstroendeförklaring.

ARTIKELN HANDLAR OM