ÅSIKT

SD ligger bakom moderatbråket

Foto: björn lindahl
De moderata farbrödernas tanke om att alternativet till decemberöverenskommelsen är en borgerlig regering som måste anpassa sig till Sverigedemokraterna är en utmaning för nya partiledaren Anna Kinberg Batra.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anna Kinberg Batra hade kunnat få en lättare debut. Egentligen hade hon velat att dagen för hennes premiärdebatt som partiledare skulle handla om Stefan Löfvens svårigheter.

I stället kunde Svenska Dagbladet rapportera om oro i de djupa moderata parti­leden, och i riksdagen förklarade några seniora moderater att de minsann inte känner sig bundna­ av någon decemberöverenskommelse.

Kan skapa dålig stämning

Precis vilken betydelse Finn Bengtsson och Isabella Hökmark tänkt sig att denna­ deras obundenhet ska få är lite oklart. Håller allianspartierna sig till sin plan och lägger fram partimotioner efter kommande budgetar kommer faktiskt ingen att bry sig om hur Bengtsson och Hökmark röstar.

På sin höjd kan de skapa dålig stämning i den moderata riksdagsgruppen.

Det är inte Bengtsson och Hökmark som är Kinberg Batras problem. Det är i stället alla de avdankade moderater som de senaste veckorna sagt ungefär samma sak. Ulf Adelsohn, Mikael Odenberg, Anders Björck och Bo Lundgren, för att ta några exempel.

Idel farbröder.

Ända sedan Fredrik Reinfeldt lanserade­ sin makeover av Moderaterna har det funnits ett missnöjt gnäll i partiet. Det tystades tillfälligt av valframgångarna, med de är som bekant historia. Dess­utom leds partiet av en kvinna. Det kan vara en utmaning i vilken traditionstyngd partiorganisation som helst.

Fråga Mona Sahlin.

Ändå måste vi ta den moderata missnöjesvågen på allvar.

Decemberöverenskommelsens stora politiska poäng är att den gör blockpolitiken möjlig, också sedan Sverigedemokraterna etablerat sig i riksdagen. Och är blockpolitiken möjlig så är också den borgerliga alliansen möjlig, till och med som regeringsalternativ efter 2018.

Strategiskt är det precis vad det handlar om för Kinberg Batra, att göra en borgerlig regering utan Sverigedemokrater möjlig på sikt.

Vill närma sig SD

Och det är där de gammelmoderata skorna klämmer. Farbröderna har inte tålamod att vänta.

De vill se en snabbare väg och den vägen kan egentligen bara se ut på ett sätt. Ett successivt närmande mellan de anständiga borgerliga partierna­ och Sverigedemokraterna.

Vad de moderata farbröderna inte säger, men rimligen måste inse, är att alternativet till decemberöverenskommelsen är en borgerlig regering som anpassar sig till Sverigedemokraterna.

En tanke som stora delar av borgerligheten lyckligtvis inte har velat vänja sig vid, och utmaningen för Kinberg Batra är att undvika att det händer.

ARTIKELN HANDLAR OM