ÅSIKT

Stoppa rekryteringen till extremisterna krig

Foto: Jerker Ivarsson
Precis som allt fler unga svenskar har "Abraham" delatagit på IS sida i striderna i Syrien
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag kan Aftonbladet publicera en unik intervju med “Abraham”. Han har ett vanligt arbete, är omkring 30 år, göteborgare och - övertygad jihadist. Precis som allt fler unga svenskar och andra västeuropéer har han stridit i Syrien, som krigare för IS.

Abrahams berättelse visar vägen rakt in i fanatismens mörker. Han tar avstånd från demokratin, hyllar iden om att med våld upprätta ett muslimskt kalifat och talar avspänt om offren för den senaste tidens terrorattentat.

Att avrätta tillfångatagna journalister finns det dock enligt Abraham kanske inte några ursäkter för. Sådant vet bara Gud.

Dö för sin tro

Abraham är förstås beredd att dö för sin tro, och han ser gärna att hans vänner gör samma resa som han själv har gjort.

Självfallet är han farlig. Farlig som en potentiell terrorist, farlig för människorna i Syrien som aldrig frågat efter det islamska kalifatet och farlig för massor av andra unga män i Göteborgs förorter som i värsta fall kan lockas av de absoluta svaren i Abrahams fanatism.

Naturligtvis försöker säkerhetspolisen ha kontroll på jihadistveteraner som Abraham. Problemet är att det inte räcker. Extremismens locktoner har fortfarande kraft, och inget tyder på att rekryteringen av unga män till striderna i Syrien eller Somalia skulle avta. Eller att antalet återvändare med större eller mindre psykiska skador blir färre.

Kommunala projekt

Sveriges radio berättade i går att Somaliska riksförbundet får stöd av Allmänna arvsfonden för att förhindra att unga svensk-somalier rekryteras av extremister. Samtidigt pågår just nu en upphetsad debatt i Örebro om att några återvändande jihadister fått plats i ett kommunalt sysselsättningsprojekt.

Projektledaren Thomas Gustafsson försäkrar att det absolut inte handlat om någon “guldingång”.

“Vi gjorde absolut inget speciellt för de här killarna” säger han till Nerikes Allehanda.

Gustafsson borde verkligen inte behöva be om ursäkt om det nu varit så att återvändarna fått specialbehandling. I längden skulle det antagligen ha varit en klok insats.

Värt att pröva

Allt som hindrar extremisternas rekrytering och som får återvändare att komma tillbaka till ett normalt liv är värt att pröva.

Men det intervjun med Abraham visar är att det finns en gräns för hur långt det går att komma med integration och information.

Redan innan jul fördes en debatt om att förbjuda svenskar att delta i krig för extremister. Det finns politiska nyansskillnader, och frågan är inte utan komplikationer. Men när det gäller rörelser som IS är nästan alla överens. Svenskar ska inte få kriga för den sortens rörelser.

Det som behövs är politiska beslut, även om ingen ska inbilla sig att det kommer att bli lätt eller att en lag kommer att stoppa alla.

Personer som Abraham borde inte få fortsätta att rekrytera nya ungdomar extremisternas krig.

ARTIKELN HANDLAR OM