ÅSIKT

Äntligen ett stopp på direktörslyxen

I dag meddelade Industrivärden att styrelsens ordförande Sverker Martin-Löf avgår efter avslöjandet om flygresor och exklusiva jakter
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Industrivärdens ordförande, Sverker Martin-Löf avgår redan i vår. Avhoppet kommer efter Svenska Dagbladets avslöjande av privata flygresor, dyrbara representationsjakter och andra missförhållanden i koncernen.

Det kommer att påverka ledningen för storbolag som SCA, SSAB, Ericson och Handelsbanken. Sverker Martin-Löf är en av näringslivets verkliga tungviktare.

Att tvinga bort en toppdirektör är kanske en större bedrift än att få en partiledare eller minister avsatt. Svenska Dagbladets ekonomiredaktion har gjort det utan det klassiska drevets alla attribut. Inga häckande journalisthopar, inga fotografer med teleobjektiv och inte ens några hysteriska TV-debatter från Göteborg.

Nya avslöjanden

I stället har tidningen pumpat på med nya avslöjanden. Vi har kunnat läsa om hur koncernens flygplan missbrukats för privata resor och om helikoptertransporter till exklusiva representationsjakter med influgna stjärnkockar.

Till sist kunde Svenska Dagbladet berätta att Sverker Martin-Löfs son anlitats som konsult i miljardaffärer.

Fram till i dag har företagets reaktioner bara andats arrogant okänslighet inför omgivningens ilska. Inte ens aktieägarnas frågor har fått ordentliga svar.

Man kan, som Aktiespararnas vd Carl Rosén, kalla Martin-Löfs sorti ett trist slut som skymmer en lysande industrikarriär.

Men man kan också säga att vi ser en reaktion mot de klyftor Daniel Swedin i går beskrev på Aftonbladets ledarsida.

Privatplan och exklusiv jakt

Samtidigt som cheferna i SCA och Industrivärden åkte privatplan och ägnade sig åt exklusiv jakt har rationaliseringarna och uppsägningarna fortsatt i Industrivärdens företag. Människor har fått sparken, i lönsamhetens och besparingarnas namn.

Det är klart att det skapar “frustration och vrede”, som Pappers ordförande Matts Jutterström uttryckte det.

Men skandalen handlar också om hur ekonomisk makt omvandlas till politisk makt.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att Svenska Dagbladets rapportering om direktörsflyget kommer precis samtidigt som näringsliv och opinionsbildare skriker ut sitt ursinne över planerna att bygga bostäder på Bromma flygfält.

Hade kunnat sluta annorlunda

Det är svårt att tänka sig att vrålet till Brommas försvar skulle ha fått samma tyngd om det handlat om en charterflygplats, i stället för direktörsplanens hemmahamn.

Historien om Sverker Martin-Löf hade kunnat sluta annorlunda, för Sverige behöver sina industriledare. Men då måste också de största direktörerna inse att de spelar efter samma moraliska regler som människorna vars arbete skapar de rikedomar de fått ansvar för.

Annars går det så här, om bara vi journalister gör vårt jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM