ÅSIKT

Någon jävla ordning får det vara i Moderaterna

Anna Kinberg Batra måste sätta stopp för moderata politiker som vill se ett samarbete med Sverigedemokraterna
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den stora politiska frågan inför Magdalena Anderssons vårbudget om två veckor är kanske inte vilka skatter som kom att höjas eller vilka delar av välfärdssystemet som ska renoveras. Frågan är om de borgerliga partiledarna - särskilt Anna Kinberg Batra - förmår sina partier att hålla sig till decemberöverenskommelsen?

Eller, för det är den egentliga frågan, är de borgerliga partiernas ledningar på väg att tappa kontrollen över kraven på något slags samarbete med Sverigedemokraterna?

En tradition

Så här års har det blivit tradition att ministrarna tävlar om att presentera budgetnyheter med sked. Och även om partikonkurrens och samarbetet med Vänsterpartiet har gjort processen både mer desperat - skogspromenader för journalister - och mindre insmickrande - sänkta bidrag till badrumsrenovering - är resultatet ungefär det vi fått vänja oss vid.

Stort blandas med smått och miljarder med miljoner. Pressavdelningarnas fototillfällen blir viktigare än medborgarnas rätt att värdera en politisk helhet.

Skarpt läge

Över hela föreställningen hänger dessutom frågan, kommer riksdagen att acceptera regeringens budget när det väl blir skarpt läge?

Inom Moderaterna fanns det redan från början ett motstånd mot decemberöverenskommelsen. När budgetförslagen nu tar konkret form har det väckts till liv. Överst på barrikaden står nu som då den moderate riksdagsledamoten Finn Bengtsson från Linköping, och han har stöd både bland moderata kommunpolitiker och på borgerliga ledarsidor.

För den som vill höra på deklarerar Bengtsson att han inte stillatigande tänker acceptera att regeringen genomför “en massa galen socialism”.

Det borde inte vara något problem. Gör de borgerliga partierna som de planerat och skriver varsin budgetmotion kan Bengtsson lojalt rösta med sitt parti utan att någon kommer att bry sig.

Ingen dumbom

Om vi antar att Bengtsson inte är någon dumbom inser han förstås det. Alltså handlar larmet om något annat.

Syftet med decemberöverenskommelsen är att göra det möjligt att styra Sverige utan att en regering ska behöva luta sig mot Sverigedemokraterna. Precis det alla ledande politiker lovade väljarna i förra årets valrörelse.

När Bengtsson eller Svenska Dagbladets ledarsida nu protesterar mot uppgörelsen är kod för en önskan om att bryta det löftet. Det handlar om att bilda en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Ovanligt tydligt

Bengtsson själv uttryckte det ovanligt tydligt i P1-morgon när han pratade om “en majoritet av ickesocialister” i riksdagen. Till den majoriteten räknar han alltså både sig själv och Mattias Karlsson.

En ledare i Dagens Arena konstaterade häromdagen att det är dags för Anna Kinberg Batra att ta makten över sitt parti. Annars kommer kraven på ett borgerligt samarbete med Sverigedemokraterna att bli ohanterliga.

Uppenbarligen är det bråttom. När moderata riksdagsledamöter börjar räkna in Sverigedemokraterna i en borgerlig majoritet är det dags att sätta stopp.