ÅSIKT

Regeringen kan börja jobba nu

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Det har inte gått att ta miste på finansministerns goda humör de senaste veckorna
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Precis på upploppet, just innan budgeten skulle överlämnas, kunde Magdalena Andersson kosta på sig ett sista muntert budgetutspel tillsammans med Per Bolund från Miljöpartiet och Ulla Andersson från Vänstern.

Vid sidan av de förslag som presenterats tidigare – ökade anslag till äldrevården, mer pengar till järnvägsunderhåll, höjd a-kassa, insatser mot ungdomsarbetslösheten och miljöskydd för att nämna något - innehåller budgeten också 6 500 nya utbildningsplatser på Komvux, folkhögskolor, högskolor och universitet.

Fram till 2018 ska satsningen växa till över 22 000 platser.

Kunskapslyft

Med en referens till 1990-talet kallar Magdalena Andersson det för ett kunskapslyft.

Årets ekonomiska vårproposition är speciell. Normalt ska den innehålla riktlinjer för framtiden och mindre justeringar av den ekonomiska politiken. I år blir den i stället ett slags come back eller revansch.

Reformförslagen som Magdalena Andersson lämnat över till riksdagen kommer från den budget som röstades ner i höstas, men till skillnad från då ska de nu passera riksdagen.

Budgetarbete är alltid besvärligt för en regering. Stenhårda förhandlingar tillhör protokollet. Ändå har det inte gått att ta miste på ministrarnas goda humör de senaste månaderna, och gladast har kanske finansministern själv varit.

En nystart

Det är en nystart, och regeringen har till sist möjlighet att göra det den valdes för att göra, alltså föra en annan politik än Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.

För det är en annan politik Magdalena Andersson presenterar.

Den största satsningen i Anders Borg sista riktiga budget hösten 2013 var en sänkning av skatten för företagen på 16 miljarder. Bara det är dubbelt så mycket som den sammanlagda kostnaden för de investeringar i välfärd, infrastruktur, utbildning och miljö som regeringen nu presenterar.

Dagens budget är en början. Magdalena Andersson säger själv att det handlar om att “börja laga revorna i välfärden”.

Regeringen har stora förväntningar att leva upp till, men jobbet har i alla fall börja.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.