ÅSIKT

Finlands väljare kan bara vänta

Centerpartisten Juha Sipilä blir Finlands nye statsminister, men vilken regering han ska leda återstår att se.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finländska Centerpartiet har inte varit med i regeringen den senaste mandatperioden. Nu vinner partiet dagens val och partiledaren Juha Sipilä blir statsminister.

Samlingspartiet - Finlands moderater - blev störst i det senaste valet men ser nu ut att bli förlorare. Prognoserna pekar på sju eller åtta förlorade mandat.

Förlorar några procent

Det högerpopulistiska Sannfinländarna ser ut att förlora några procent av rösterna, och blir enligt prognoserna inte riksdagens näst största parti. Det är sannolikt en besvikelse för partiledningen, men bekräftar att högerpopulismen nu är etablerad i finsk politik.

Socialdemokraterna, som tillsammans med Samlingspartiet utgjort regeringens grund, tappar också både väljarstöd och mandat enligt prognoserna.

Även om siffrorna är mycket preliminära, och mandatfördelningen kommer att förändras är det är uppenbart att de finländska väljarna röstat för förändring, av politiken men också av hur regeringen fungerar.

Det verkar som finländarna framför allt väntar sig dådkraft av sin kommande regering.

Något att fundera på

Kanske är det något för svenska politiker att fundera på. Det gäller inte minst de borgerliga politiker som just nu våndas över decemberöverenskommelsen, vars kärnpunkt ju just är att göra det möjligt för en regering att faktiskt regera.

Alternativet, en regering som ständigt måste navigera för att undvika Sverigedemokraternas missnöje, kan inte locka någon.

De finländska väljarna har röstat för förändring, och de kommer i alla fall att få en ny statsminister.

I övrigt är det nu upp till politiska förhandlingar. Frågan om finsk politik ska gå åt höger eller vänster har fortfarande inte fått sitt svar.

Det är så det går till i Finnland.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.