ÅSIKT

Stefan Löfven får kicka i gång nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Foto: JONAS BILBERG
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande Sverige LO, här tillsammans med finansminister Magdalena Andersson, hoppas kunna påverka hela det politiska landskapet med rapporten.
LEDARE

I går presenterade LO sitt förslag till politik för en full sysselsättning. Det är inget blygsamt utspel. På drygt 400 sidor lägger organisationen fram idéer om allt från riksbankens styrning till lönebildningens funktion och lönenivåerna i kvinnodominerade branscher.

Framför allt är rapporten ännu ett försök att argumentera för en ny kurs för den ekonomiska politiken. I 25 år har den enligt LO byggt på besparingar, återhållsamhet och minskad trygghet, utan att arbetslösheten har minskat.

Massiva stimulanser

Nu vill LO se en “kickstart” med massiva stimulanser i form av investeringar i infrastruktur, bostäder och välfärdstjänster. Staten kan låna mellan 60 och 120 miljarder om året. Alltså precis det Magdalena Andersson och Stefan Löfven avvisade under helgens socialdemokratiska partikongress i Västerås.

Vill starta samtal

– Det här är inte ett försök att fyra av något slags fyrverkeri. Vi vill starta ett brett samtal under det kommande året, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som hoppades att rapporten skulle påverka hela det politiska landskapet.

För fackföreningsrörelsen väntar nu en remissomgång som ska sträcka sig fram till jul. Sedan ska rapporten fastställas av nästa års LO-kongress.

Det arbetstempot kan Karl-Petter Thorwaldsson och LO kosta på sig. Frågan är om samma sak kan sägas om Stefan Löfven och regeringen.

I gårdagens partisympatiundersökning från SCB landar Socialdemokraterna på drygt 30 procent. Bättre än i en del andra mätningar på senare tid, men sämre än valresultatet. Också Miljöpartiet backar.

Regeringen har fått brottas med parlamentarisk osäkerhet, oppositionens budget och ett nästan fånigt felfinnande, nu senast i Konstitutionsutskottets betänkande. Vårbudgeten är ett försiktigt försök att till sist kunna presentera lite verklig politik.

Tiden går

Ingen tvivlar på att Stefan Löfven vill genomföra Europas lägsta arbetslöshet, att Gustaf Fridolin strävar efter att lösa skolans problem eller att Anna Johansson har ambitionen att tågen ska komma i tid.

Det människor betvivlar är att de kan. Och tiden går.

Det är inte bara svensk ekonomi som behöver en kickstart. Det är dags att sparka i gång regeringspolitiken och i går levererade LO en bra grund.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM