ÅSIKT

En tuff arbetshöst för Stefan Löfven

Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Löfven.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven är tillbaka i offentligheten. I går besökte stats­ministern ungdomsförbundet SSU:s kongress.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att börja en arbetshöst, sa Löfven.

Så är det säkert. Att tala jämlikhet och feminism med det egna ungdomsförbundet är antagligen ett av de mest uppskattade inslagen i en statsministers vardag. Det som möter Löfven när han är tillbaka på kontoret kan bli tyngre.

Det har nästan gått ett år sedan valet, och om sanningen ska fram har det inte varit något bra år för regeringen. Det politiska kaoset i höstas gjorde att Sverige har fortsatt att ha en borgerlig budget. Politiken har inte slagit in på den nya kurs väljarna faktiskt röstade för.

Först nu, efter decemberöverenskommelsen och vårbudgeten börjar förändringarna genomföras. Men det är sent, och lite.

Visa väljarna

Just därför är förväntningarna på Löfven och hans ministrar desto större nu. Det måste märkas i verkligheten att Sverige fått en ny politik.

Om knappt två veckor samlas regeringen på Harpsund för att äta kräftor och prata om budgeten. Magdalena ­Andersson har förberett kräftskivan med barska uttalanden om behovet av en stram ekonomisk politik. Kanske ­ingår det i tjänste­beskrivningen.

Men om höstens budget bara blir ett uttryck för finansministerns sparsamhet får regeringen problem. I praktiken blir den det rödgröna samarbetets ­första möjlighet att visa väljarna att ­deras röst gjort skillnad. Och det ­saknas sannerligen inte utmaningar.

Finns mycket att göra

Växande klyftor mellan fattiga och ­rika, en infrastruktur i behov av både pengar och en bättre organisation, långtidsarbetslöshet samtidigt som det ­råder brist på personal i många yrken, bostadsbrist och skolkris för att bara nämna något av det ministrarna måste ta i tu med. Nog är det en riktig arbetshöst som ligger framför Löfven.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.