ÅSIKT

Tuffa tag mot bolånefesten

Foto: Jerker Ivarsson
Hushållens skulder skenar.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att tre av statens tyngsta myndigheter tillsammans skriver en debattartikel där de läxar upp de folkvalda tillhör inte vanligheterna. Men när cheferna för Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden i går fattade pennan handlade det precis om detta.

I sin debattartikel i Dagens Nyheter beskriver Stefan Ingves, Hans Lindblad och Martin Noréus hur låga räntor och bostadsbrist just nu gör att priserna på bostäder skenar, och skenar gör också hushållens skulder.

För Sveriges ekonomi är det livsfarligt. Skulderna kan bli den hävstång som får en liten ekonomisk nedgång att utvecklas till en riktig kris.

Men det visste vi redan.

Krävdes nya lagar

I åratal har Riksbanken hållit tillbaka ekonomin med just bostadspriserna som argument och så sent som i våras misslyckades Finansinspektionen med att få igenom ett krav på amorteringar. Det krävdes helt enkelt nya lagar, lagar som bara kan stiftas av riksdagen.

Och det kommer att komma nya lagar, om detta är regering och opposition eniga. Men som det är med demokrati vill alla ha ett ord med i laget, och finansmarknads-

minister Per Bolund tvingades för några veckor sedan meddela att det kan dröja till nästa sommar innan reglerna finns på plats.

Går att förstå frustrationen

Och det är egentligen därför de tre myndighetscheferna skrivit sin artikel. De tycker det är viktigt att ”de politiska diskussionerna inte drar ut på tiden”.

I klartext, se till att få reglerna på plats och det fort.

Frustrationen går att förstå. Men att förändra villkoren för människors boende är ingen liten sak och det finns fler idéer om hur skuldberget ska angripas, en minskning av ränteavdragen till exempel. Det skadar inte med politisk samsyn, även om den skulle ta några månader att åstadkomma.

Dessutom återstår det verkliga arbetet. Att bygga bort bostadsbristen.