ÅSIKT

I SD går makten före allt annat

ELEVER FÅR TA SMÄLLEN Stefan Jakobssons utspel avslöjar ett parti vars maktambitioner nu tagit över allt annat. Sverige ska helt enkelt inte kunna styra om inte Sverigedemokraterna får sista ordet.
LEDARE

5 december 2015

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har en utbildningspolitisk talesperson. Han heter Stefan Jakobsson och i går presenterade han sig för svenska folket. Ett förslag om att ge kommunerna möjlighet att stoppa nya vinstdrivande friskolor kommer att falla om det läggs på riksdagens bord, lät Jakobsson meddela via Ekot.

Efter kursändringen på landsdagarna tänker Sverigedemokraterna göra gemensam sak med den övriga borgerligheten för att bevara dagens ordning.

Vattendelare sen länge

Sverigedemokraterna vill alltså att friskolekoncernerna ska kunna expandera där de tror sig kunna tjäna pengar, även om det går ut över kommunernas möjligheter att ge alla barn en bra skolgång.

Det är avslöjande på flera ­olika sätt. För det första visar det åter att Sverigedemokraterna är ett borgerligt högerparti när vi skrapar lite på ytan. Frågan om vinster i välfärden har varit en vattendelare i svensk politik länge nu, och just när det gäller skolan har ­effekterna provocerat långt in i borgerligheten. Allt tyder dessutom på att dagens system med fri etableringsrätt är en av orsakerna till skolresultatens kräftgång och de växande klyftorna.

Ges inte möjlighet

Ändå är alltså borgerligheten, inklusive Sverigedemokraterna, inte beredda att ge kommunerna möjlighet att säga nej. Det är privatiseringsfundamentalism. För det andra avslöjar Jakobsson hur Sverigedemokraterna väljer att argumentera som om verkligheten inte fanns. Hans starkaste invändning mot att ge kommunerna nya befogenheter är nämligen att skolan i ett ­sverigedemokratiskt Sverige skulle vara en statlig angelägenhet. Men i det Sverige som faktiskt finns är det kommunerna som ansvarar för skolan, och det är kommunerna och barnen som tvingas leva med konsekvenserna av friskolornas rätt att etablera sig var de vill.

Vill rita om kartan

Framför allt kanske ändå ­Jakobssons utspel avslöjar ett parti vars maktambitioner nu tagit över allt annat. Sverige ska helt enkelt inte kunna styras om inte Sverigedemokraterna får sista ordet. Det är precis som när Mattias Karlsson för lite mer än ett år sedan berättade att partiet tänkte kortsluta riks­dagens budgetbehandling. Sverigedemokraterna har ­bestämt sig för att rita om Sveriges politiska karta, och just

i dag är det landets elever som får betala priset.