ÅSIKT

Sverige behöver en ”Löfvenplan”

Foto: LOTTE FERNVALL
EN HÅLLBAR PLAN FÖR INVÅNARNA Nästa år passerar Sveriges befolkning troligtvis 10 miljoner och redan om 10 år kan vi vara uppe i 11. Sverige behöver investera i sjukvård, bostäder, utbildning, arbetsmarknadspolitik och infrastruktur för att bygga ut vårt samhälle så att alla får plats.
LEDARE

7 december 2015

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna

För drygt tio år sedan, år 2004, passerade Sveriges befolkning 9-miljonersstrecket. Nästa år blir vi 10 miljoner och om prognoserna står sig kommer det att finnas 11 miljoner svenskar om ytterligare tio år.

Befolkningen växer så det knakar, men ska sanningen fram har investeringarna i det svenska samhället inte alls hängt med. Trygghetssystem och välfärd är från 1970-talet, bostäderna från 1960-talet och vägar och järnvägar oftast mycket ­äldre än så.

Behövs investeringar

Just nu borde den verkliga ­politiska utmaningen vara att bygga ut det svenska samhället så att alla får plats. Sverige kommer att behöva arbetsförmedlare, sjuksköterskor, lärare och byggnadsarbetare, precis som hyreslägenheter, vägar och skolor. Det behövs investeringar i bostäder, utbildning, arbetsmarknadspolitik, infrastruktur och sjukvård för att bara ­nämna det uppenbara. Och till ­inves­­t­eringar måste man våga låna.

Vår ”Perssonplan”

I förra veckan lanserade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson idén att regeringen skulle bunta ihop alltsammans till en väldig ”Löfvenplan”. En motsvarighet till 1990-talets ”Perssonplan”. Då handlade det om att sanera statens ekonomi och bevara politisk handlingsfrihet. Nu skulle ­planen lägga ut kursen mot framtiden. För att verkligen garantera ett brett stöd vill Thorwaldsson att planen tas fram tillsammans med arbetsmarknadens parter. Den som vill kan förstås säga att vi hört det tidigare. LO har länge pratat om behovet ­samhällsinvesteringar för att ”kicka igång” ekonomin. Nu blir ­befolkningstillväxten ett argument för att göra samma sak. Någon kommer också att ­invända att regeringen gör mycket av det LO kräver. Järnvägarna moderniseras, om än oändligt långsamt. Den senaste budgeten innehåller en satsning på bostäder, och just nu ­lånar staten pengar för att kommunerna ska klara av att ta emot människor på flykt.

Kommer bli trångt annars

Men det är ärligt talat inga bra invändningar. Befolkningsprognoserna går inte att prata bort, och utan rejäla samhällssatsningar kommer det att bli trångt i det svenska samhället. Dagens lite ängsliga satsningar räcker helt enkelt inte. Både regeringen och Sverige skulle behöva en ”Löfvenplan”. Stefan Löfven gör nog klokt i att lyssna på sin kamrat Karl-Petter Thorwaldsson.

Och för historieböckerna skulle en ”Löfvenplan” kanske inte vara så dumt.