ÅSIKT

Kinberg Batra tar i ända ifrån tårna

Foto: URBAN ANDERSSON
Det dröjde inte länge innan Anna Kinberg Batra attackerade Löfven i gårdagens partiledardebatt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I gårdagens partiledardebatt tog moderatledaren Anna Kinberg Batra i ända ifrån tårna. Det dröjde inte länge innan hon anklagat Stefan Löfven för kaxighet, för att blunda och för att fara med osanning.

Det är inte konstigt om Kinberg Batras ungdomsförbund tycker att moderatledaren ska avsätta regeringen. Mycket riktigt proklamerade MUF:s ordförande Rasmus Törnblom i går fullt krig.

Skulle bli en mardröm

Och visst kan Anna Kinberg Batra fälla regeringen om hon vill och få sina allianskollegor med på noterna. Om hon dessutom vill regera kommer hon dock att bli tvungen att anpassa politiken till Sverigedemokraternas krav. Åkessons stående order – ”Give them hell” – gäller fortfarande.

En regering byggd på Sverigedemokraternas stöd skulle bli en mardröm. Det förstår säkert Anna Kinberg Batra. Men hon har inte lyckats något vidare med att förklara saken för sina partikamrater eller tänkta allianskollegor. Och med sina utfall mot regeringen gör moderatledaren det inte lättare för medlemmar och sympatisörer att

förstå partiledningens strategi.

Missnöjt gnällande

Antingen väljer Kinberg Batra och de andra borgerliga politikerna nu att söka samarbeta med regeringen för att hitta konstruktiva lösningar på Sveriges problem, till exempel bostads­bristen.

Eller så fortsätter hon dagens missnöjda gnällande. Någon skulle kanske säga att det är en oppositionspolitikers roll, men resultatet kan mycket väl bli att den interna partiopinionen en vacker dag tvingar moderatledaren att öppna famnen för Sverigedemokraterna.

I längden går det inte att kräva ansvar av andra och själv komma undan.