ÅSIKT

Kommunal måste fortsätta att städa

Foto: JERKER IVARSSON
Fackförbundet Kommunals kassör avgår, men arbetet med att städa upp i representationskulturen måste fortsätta.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Bergström, Kommunals numer avgångna kassör, sammanfattade själv sin situation när han konstaterade att han blivit en belastning för förbundet.

Så är det naturligtvis. Aftonbladets granskning av fackförbundet Kommunals affärer de senaste dagarna har avslöjat den ena besvärande detaljen efter den andra. Vi har kunnat läsa om uthyrning av lokaler till arrangemang med porrskådespelare som dragplåster, om lyxkrogar som gått med förlust och om stora investeringar i en kursgård. Dessutom har det handlat om en osund representationskultur, sprit och dyra resor. Bland annat.

Pengarna återkommer

Pengarna är en av de saker som återkommer, och för pengarna i Kommunal har Anders Bergström varit ansvarig. Det gjorde Kommunals ordförande Annelie Nordström absolut klart under gårdagens presskonferens.

Alltså får han gå, även om den officiella versionen förstås är att Bergström fattat beslutet själv.

Men det är ytterligare en sak som återkommer, nämligen frågan om en moral eller en kultur. Och det är nog faktiskt den som gör Kommunals medlemmar, lågavlönade anställda i välfärden, så förbannade.

Dubbla måttstockar

Aftonbladets rapportering låter oss gång på gång ana hur det funnits dubbla måttstockar. En för oss här uppe, och en annan för dem där nere.

Det är bara så till exempel bortglömda räkningar för semesterboenden eller exklusiva studieresor kan förklaras.

Och en moral eller en kultur är aldrig en mans verk. Den ändras inte för att någon får chansen att avgå på en dramatisk presskonferens. Det kräver ett mycket djupare och mer grundläggande arbete.

En riktig storstädning.

Det jobbet ligger framför Kommunal nu. Dagens presskonferens skulle kunna vara det första steget, men att offra en kassör räcker inte för att förbundet ska kunna vinna tillbaka förtroendet hos sina medlemmar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.