ÅSIKT

Löfven måste ta tag i krisen

Foto: JERKER IVARSSON
Socialdemokraterna får det lägsta stödet någonsin i den senaste opinionsundersökningen. Stefan Löfven måste visa att han kontrollerar situationen. Regeringen borde ta initiativet med en massiv plan för investeringar, en Löfvenplan.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Opinionsundersökningar är opinionsundersökningar och ska betraktas som sådana.

Det är inte mätresultat som bestämmer styrkeförhållandet i politiken, särskilt inte resultaten i enskilda mätningar. Ändå går det inte att komma förbi siffrorna i gårdagens opinionsundersökning från Sifo. Skillnaden mellan blocken, om det nu finns några block i dagens svenska politik, är nu fem och en halv procent.

Inte längre störst

Och kanske ändå mer dramatiskt, Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd någonsin och är inte landets största parti.

Siffror som kan få konkret betydelse. De kommer när mittenpartierna står inför valet att söka samarbete med

regeringen eller följa med de konservativa delarna av Kristdemokraterna och Moderaterna på en resa som kommer att ge Sverigedemokraterna inflytande över regeringsmakten.

Sifo-undersökningen under-lättar inte ett samarbete över den gamla blockgränsen.

Framför allt måste resultatet dock bli en väckarklocka för regeringen.

Måste ge svar

Det handlar – som Aftonbladets ledarsida skrivit – om konkreta politiska åtgärder.

Regeringen driver igenom förslag, men situationen kräver åtgärder i en annan skala.

Socialdemokratiska ministrar måste kunna prata om problemen i skolan, hemtjänsten och vården – och komma med lösningar.

Samma sak gäller bostäderna. Migrationsverket larmade i går om att det behövs 20 000 nya bostäder till sommaren för att klara situationen i flyktingmottagandet, utöver de hundra-tusentals bostäder som redan fattas.

Oavsett vem som ska regera landet behöver hon eller han kunna svara på hur integrationen av människor som flytt hit ska skötas. Regeringen borde ta initiativet med en massiv plan för investeringar, en Löfvenplan.

Politiskt förtroende skapas i grunden genom praktisk politik. Men med två och ett halvt år kvar till nästa ordinarie val räcker det inte att skriva propositioner och anslå pengar.

Det krävs också signaler, en annan retorik och ett annat politiskt kroppsspråk.

Toppa laget

Stefan Löfven måste visa att han kontrollerar situationen, till exempel genom att toppa laget. Ge de statsråd som gjort bäst ifrån sig större ansvar och byt ut de som lyckats sämst.

Opinionsundersökningar är opinionsundersökningar och ska inte styra politiken. Men i bland kan de påminna politiker om sådant som ändå hade behövt göras.