ÅSIKT

Polis och lärare måste få jobba

Foto: FREDRIK HOFGAARD
LÅT POLISEN GÖRA SITT JOBB Om rättskipningen ska skötas av utbildade poliser måste de få fokusera på att göra sitt jobb, i åratal har svenska arbetsplatser rationaliserats. De som blir kvar får allt mer att göra. Vi måste använda resurserna mer effektivt.
LEDARE

27 januari 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Integrationen

Lärarnas fackliga organisationer vill att skolorna anställer lärarassistenter, skolvärdar och andra som kan avlasta den pedagogiska personalen.

Rikspolischefen Dan Eliasson kräver nya poliser, men också civil personal. Meningen är förstås att de utbildade poliserna ska kunna ägna mer tid åt

sådant bara de kan göra. Dessutom vet vi att det behövs människor – händer och hjärtan – på flyktingförläggningar, HVB-hem och socialförvaltningar för att bara ta några exempel. Flyktingströmmen har redan påverkat den svenska arbetsmarknaden.

Skär ner på personal

I åratal har svenska arbetsplatser, inte minst i välfärden, rationaliserats. Oftast betyder det att skära ner på personal, och inte sällan om att ta bort service- och stödfunktioner. Vaktmästare, kanslister och sekreterare för att prata svenska. De som har blivit kvar, ofta personer med speciell utbildning eller till och med legitimation, har fått allt mer att göra. När Sverige nu växer så det knakar fungerar det inte. Barnen som kommit hit under hösten kan inte vänta i fyra eller fem år på att deras lärare ska utbildas. Oron på flyktingförläggningarna eller uppdraget att kontrollera gränserna anstår inte i två och ett halvt år tills nya poliser fått sin examen.

Måste avlastas

Om undervisningar ska skötas av utbildade pedagoger, rättskipningen av utbildade poliser och social myndighetsutövning av utbildade socionomer

måste de personerna få koncentrera sig på att göra just de arbetsuppgifter de är specialister på. Och då krävs att någon annan, med en annan utbildning, tar över andra delar av jobbet. Vi måste använda resurserna effektivt, annars klarar vi inte kvaliteten i välfärden. Ungefär så ska nog både lärarnas och rikspolischefens utspel tolkas. Jag gissar att en ekonom skulle tala om resursallokering. På kuppen lanserar de faktiskt ett alternativ till den idé som nu ivrigt

lanseras av bland andra Svenskt Näringsliv och Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler. De upprepar nämligen med papegojors envishet att det Sverige behöver är enklare jobb och lägre löner.

Vill ha bekvämare vardag

Hassler och direktörerna vill ha mindre specialisering, lägre förädlingsvärde och större klyftor. Och, måste man kanske tillägga, en bekvämare vardag för egen del. Att anställa assistenter och fritidspersonal i skolan eller civilanställda hos polisen skulle däremot vara ett försök att använda experternas kompetens bättre och samtidigt få viktiga, gemensamma samhällsfunktioner att fungera effektivare. Det är nog ett bättre sätt att möta befolkningstillväxt och brist på kompetens.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM