ÅSIKT

Hyran är inte lägre om man är 19 år

Foto: COLOURBOX
Enligt arbetsgivarna tjänar 19-åringar för mycket och vill därför sänka ingångslönerna. Detta för att skapa fler jobb för bland annat nya svenskar.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så fick vi då till sist klart för oss vad årets avtalsrörelse egent­ligen ska handla om. Det är ­ingångslönerna som kommer att orsaka de stora bråken under de närmaste månadernas förhandlingar.

I går växlade parterna inom handeln bud med varandra. Arbetsgivarna vill ­frysa lönerna för nyanställda, facket ­anser att de lägsta lönerna måste höjas ­lika mycket som för övriga anställda.

Kravet Handels presenterade innebär att alla heltidslöner – också ingångs­lönerna – ska höjas med 750 kronor i månaden.

Fler jobb till nysvenskar

Det är ingen ny konflikt. Lägstalönerna har varit ett ämne i många år. Den här gången har arbetsgivarna skaffat sig ett nytt argument, integrationen.

Genom att hålla tillbaka lönerna för ­nyanställda ska massor av nya jobb för bland annat nya svenskar skapas, argumenterar arbetsgivarna.

Handels och de andra fackliga organisationerna har dock åtminstone fyra skäl att säga nej.

För det första fungerar det inte. De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga gav inte många jobb. Att frysta ingångslöner skulle få större effekt är knappast troligt.

För det andra behöver de handels­anställda en lön som de kan leva på. ­Arbetsgivarna beklagade sig i går över att en 19-åring i handeln tjänar för mycket, men mjölken kostar lika mycket när man är 19 år, hyran också.

Billigare att anställa nya

För det tredje innebär låga ingångs­löner att löneläget hela tiden trycks ner. Arbetsgivaren har ingen anledning att anstränga sig för att behålla personalen, det blir ju billigare att anställa ny.

På sikt pressar det lönerna för alla.

Till sist har avtalens lägstalöner fått en ny betydelse på hela arbetsmarknaden. Allt oftare styr de vad facken kan kräva av utländska företag med verksamhet i Sverige, eller vilka krav det går att ställa till exempel vid en upphandling.

Räkna kort sagt med strid om lägsta­lönerna, i alla fall för de handelsanställda.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM