ÅSIKT

Kriminella ska inte ha ansvar för barn

Foto: AP
Lämpliga för rehabilitering av unga med drogproblem?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De senaste åren har vi kunnat läsa om hur Hells Angels anlitats för rehabilitering av unga med drogproblem, om hur pedofiler kunnat driva friskolor och om hur Bandidos fått ansvar för ensamkommande barn. Vi borde kort sagt inte bli förvånade över just någonting längre. Ändå är

Dagens Nyheters avslöjande att var tionde styrelseledamot i de företag som förmedlar familjehem dömts för grova brott faktiskt något nytt.

Åtalad för mord

En vd har hotat en kvinna med pistol, en annan är dömd för upprepade rattfyllor. En styrelseledamot har suttit i fängelse för dopningsbrott och åtalats för mord. En annan är dömd för att ha skurit halsen av en kattunge. Och så vidare.

Vi talar om personer som förmedlar och utvärderar familjer där utsatta barn ska placeras. Det går inte att avfärda missförhållandena som enstaka fall eller enskildas misstag. Vi betraktar ett systemfel och en bransch vidöppen för skojare och spekulanter. De företag Dagens Nyheter granskat arbetar med att förmedla familjehem till kommunerna. Bolagen tar på sig att skaffa fram, utreda och handleda familjer för placering av till exempel ensamkommande barn.

Går på knäna

För detta får de bra betalt, och i takt med att behovet av familjehem vuxit har verksamheten exploderat. Kommunala socialförvaltningar som gått på knäna har gripit de halmstrån som stått till buds. Bland annat Ekot har tidigare rapporterat om hur resultatet blivit att barn placerats i familjer som inte på något sätt håller måttet. Nu visar Dagens Nyheters granskning att rötan finns i stora delar av branschen. I den bästa av världar skulle kommunernas socialförvaltningar inte behöva mellanhänder i sina kontakter med familjehemmen, utan själva klara rekrytering, kontroll och uppföljning. Men redan i dag borde det faktiskt krävas någon slags lämplighetskontroll och dokumenterad kompetens för att förmedla hem till utsatta barn.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.