ÅSIKT

En man får fixa kvinnolönerna

Foto: JONAS ENG
Tobias Baudin.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin är beredd att ta över ­ledningen av fackförbundet Kommunal.

– Jag känner mig redo, ­deklarerade han i går i Aftonbladet.

Baudin har knappast varit en högoddsare i spekulationerna om vem som skulle bli ny ordförande i LO:s största kvinnoförbund. Inför valet av LO-ordförande 2012 var han Kommunals kandidat. När nu det egna förbundets ledning måste förnyas är det naturligt att Baudins namn dyker upp.

En cyniker skulle säga att han ju dessutom redan bor i en av Kommunals lägenheter.

Behöver ny ledning

Väljs Tobias Baudin på kongressen i månadsskiftet maj, ­juni får det konsekvenser på LO-kongressen i sommar. ­Också LO kommer att behöva ny ledning, och den här gången måste det finnas riktig balans mellan män och kvinnor.

En organisation med feminism i stadgarna kan helt enkelt inte ha en ledning som domineras av män.

Det är ett tungt ansvar ­Tobias Baudin vill axla. Som ordförande i LO:s största kvinnoförbund blir orättvisorna i löner och ­anställningsvillkor mellan kvinnor och män oundvikligen huvuduppgiften.

Inte alltid imponerat

Det gäller för övrigt hela LO. Baudins kollega på LO, ­Torbjörn Johansson, beskrev härom­dagen den könsuppdelade ­arbetsmarknaden som ”det mest medeltida vi har”.

Jämställdhet har varit ett centralt tema i alla avtalsrörelser på 2000-talet. Fram till i år har det dessutom funnits som en kärna i LO-förbundens gemensamma krav.

Resultaten har inte alltid ­imponerat. I rapporten ”Vägen mot sammanbrottet” konstaterar journalisten Anna Danielsson Öberg att de kvinnodominerade LO-förbunden visserligen träffat avtal om större löne­ökningar än männen. Men ­också att de verkliga lönerna ­bara har jämnats ut marginellt.

Handlar om trygghet

Dessutom påminner rapporten om att det är kvinnoförbundens medlemmar som fått ­betala löneökningarna, genom att andra anställningsvillkor ­urholkats.

Ojämlikheten och bristen på jämställdhet handlar om lön, men den handlar också om trygghet, heltid och vettiga ­arbetsvillkor i övrigt.

Årets stora avtalsrörelse pågår just nu. När Tobias Baudin eventuellt väljs till ordförande för vårt största kvinnoförbund kommer det att finnas ett all­deles nytt avtal. Det måste innebära ett steg mot jämställdhet, men arbetet kommer absolut inte att vara avslutat.

Baudin får att göra på sitt nya jobb.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.