ÅSIKT

Efter IT-attacken får medierna skärpa sig

Ygeman borde bjuda fler på kaffemöten

Foto: TT
På onsdag har inrikesminister Anders Ygemen och kulturminister Alice Bah Kuhnke bjudit in medieföretagen för att diskutera IT-säkerhet
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På onsdag dukar inrikesminister Anders Ygeman och kulturminister Alice Bah Kuhnke upp kaffebordet på justitiedepartementet. De vill diskutera IT-säkerhet med representanter för landets stora mediehus.

Mötet sker på förekommen anledning, som det brukar heta.

Polisen beskriver lördagens IT-attack mot bland annat Aftonbladet som den mest samordnade hittills. Exakt klockan 19:30 drabbades flera stora svenska tidningssajter av så stor belastning att de inte gick att nå.

Hänvisas till spekulationer

Vi vet fortfarande inte vem som genomförde attacken, eller varför. Och i brist på svar hänvisas vi till spekulationer.

Vi vet att minuterna innan attacken publicerades ett hot på Twitter, och polisen söker nu förstås efter avsändaren. Vi vet också att en stor del av trafiken kom från ryska datorer, men det betyder inte att den som organiserat attacken måste komma från Ryssland.

Vi vet framför allt att vi i lördags kväll såg ett exempel på Sveriges sårbarhet. Nyhetsförmedling är avgörande för ett öppet samhälle, och den blir än viktigare i en krissituation.

Befogad skrämselhicka

Att någon avsiktligt kan släcka ner landets viktigaste tidningar skapar befogad skrämselhicka hos redaktörer och tidningsdirektörer. Men det borde framför allt försätta det säkerhetspolitiska etablissemanget i panik.

Efter lördagens attack kommer de stora mediehusen se över sina säkerhetsrutiner. Det måste de göra eftersom tillgängligheten är all nyhetsförmedlings grundförutsättning.

Samtidigt ska vi hålla i minnet att det handlar om kommersiella företag som dessutom befinner sig på en extremt hård marknad. Ingen borde inbilla sig att kravet på säkerhet i längden kommer att få stå i vägen för målet att tjäna pengar. Myndigheterna måste vara glasklara i sina krav.

Fler kaffeträffar

IT-systemens sårbarhet är ett problem för tidningsägarna, men det är framför allt ett problem för det moderna samhället. Och nästa attack kan rikta sig mot bankerna, sjukvården eller gud vet vad.

Kanske borde Anders Ygeman och Alice Bah Kuhnke redan nu planera in kaffeträffar om IT-säkerheten med representanter för fler delar av det svenska samhället.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.