ÅSIKT

Damberg besöker en ny våldsregim

Mikael Damberg
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den här veckan befinner sig ­Mikael Damberg på utrikesresa i Asien. Den första anhalten är Filippinernas huvudstad M­anilla där näringsministern och hans följe av näringslivstoppar ska nyöppna Sveriges ambassad. Det berättade D­amberg i går stolt i Svenska Dag­bladet.
Att Sverige behöver en ambassad i Manilla är lätt att förstå. Att det är näringsministern som åker dit för att klippa band också. Filippinerna är ett land med över 100 miljoner invånare där ekonomin och medelklassen växer. Imponerande, skriver Damberg.
En viktig marknad, skulle ministerns följe av direktörer antagligen uttrycka det.

Kallade Obama för ”horunge”

Frågan är om Damberg och hans stab har missat att Filipinerna sedan i maj styrs av en av världens mest obskyra politiker? Rodrigo Duterte har skapat sig en plats i den globala offentligheten när han kallat president Obama för ”horunge” och hotat att lämna FN. Han har hyllat Hitler och avfärdat EU som hycklare.
Framför allt har Duterte dragit i gång ett ”krig mot narkotikan”. Sedan i maj har nästan 4 000 människor dödats i något som bara kan beskrivas som utomrättsliga avrättningar. En tredjedel har skjutits av polisen och de andra har lynchats av medborgargarden och dödspatruller.
”Regeringen ser med stor oro på de metoder som tillämpas”, skriver D­amberg i sin artikel. Knappast överord, det vi talar om är trots allt ett massmord.

Obehagligt nära diktaturer

Det är som sagt möjligt att Damberg behövs vid invigningen av den svenska ambassaden i Manilla, och resan uppskattas säkert av svenska företag. Att främja export betyder ibland att komma obehagligt nära totalitära regimer och rena diktaturer. Det vet Damberg efter kontakterna med Saudiarabien.Men varför i hela världen väljer ­näringsministern att fästa dubbel­moralen och de överslätande flosklerna på pränt? Det går inte att förstå.