ÅSIKT

Ta chansen att städa, Kinberg Batra

Foto: LOTTE FERNVALL
Anna Kinberg Batra måste städa upp i den moderata partikulturen.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ibland händer saker med en fart som nästan inte går att förstå. Det är bara en dryg vecka sedan vi alla vaknade upp med nyheten att Donald Trump vunnit det amerikanska presidentvalet. Inga plumpa uttalanden, inga uppenbara lögner inget öppet hat hade stoppat det.

Tvärt om, precis allt det där bidrog antagligen till Trumps seger.

Sedan dess har det svenska politiska samtalet fyllts av oroade kommentarer. Partiledare och partistrateger har försäkrat att svenska politiker inte är som Trump, och att Sverige inte är USA.

Och så visar det sig att Delmon Haffo - en moderat partitjänsteman, anställd för att sprida partiets budskap i sociala medier - kallar Annika Strandhäll för hora. Och han gör det glatt inför en moderat youtubekamera.

Skulle inte sändas

Haffo hade förstås inte tänkt sig att klippet skulle sändas. Till och med unga moderater inser att det finns en gräns för hur plump man kan vara offentligt.

Men det är uppenbarligen bara en gräns som gäller i offentligheten. Tillsammans med kamraterna i studion går det att falla hur lågt som helst.

Vi som har till arbete att följa den politiska debatten är kanske förvånade över den moderata klantigheten, men egentligen inte över tonen. Vi har sett hatkampanjerna på sociala medier, och vi har dess vågor i våra mailboxar varje dag.

På Aftonbladets ledarsida skrev Anders Lindberg om just Delmon Haffo och hatkampanjen mot Annika Strandhäll i tisdags. Han beskrev hur det moderata partikansliet medvetet mobiliserat en mobb mot socialförsäkringsministern.

Ingen engångshändelse

Men mobben mot Strandhäll är ingen engångshändelse. Tvärt om är det precis så den moderata kommunikationsavdelningen allt oftare arbetat.

I går gick Haffo över en gräns. Men han är inte ensam i rummet. På filmen hörs fler personer flabba med och heja på. Att Haffo fått sparken är bra, men knappast tillräckligt.

Anna Kinberg Batra har fått en chans att visa att hon menar allvar med talet om ett annat debattklimat. Hon kan nu rensa upp i en kultur som tycks ha gått helt överstyr. Det gäller att städa trappan uppifrån.