ÅSIKT

Fortsatt lönedumpning - tack för det, Åkesson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tillsammans med de borgerliga partierna stoppar Sverigedemokraterna förslaget att kräva kollektivavtal vid upphandling till stat och kommun.
LEDARE

Det blir inget beslut om krav på rimliga anställningsvillkor vid offentlig upphandling. Företag som arbetar åt staten, landstingen eller kommunerna ska även i fortsättningen kunna konkurrera med lägre löner eller sämre villkor.

Riksdagens finansutskott följde manus när ledamöterna i förra veckan behandlade regeringens förslag till nya upphandlingsregler. De borgerliga partierna vägrade - som väntat - att gå med på att anställda som betalas med skattepengar ska ha anställningsvillkor som motsvarar de i svenska kollektivavtal.

SD har svängt

Sverigedemokraterna som svängt i frågan höll fast vid sin nya allians med Svenskt Näringsliv. Att SD skulle engagera sig i villkoren för utstationerade arbetare från andra länder är kanske mycket begärt. Men lönedumpningen slår också mot svenska städföretag, åkerier och byggfirmor för att bara ta några exempel.

Svenska företag - i många fall små - som försöker hålla sig till reglerna får finna sig i att bli utkonkurrerade. Och det gäller förstås också deras anställda.

Tack Oscar Sjöstedt.

Tack Jimmy Åkesson.

EU-krav

Förslaget till nya regler för offentlig upphandling har kommit till för att uppfylla EU:s krav. Om det stoppas i riksdagen kan det leda till böter för Sverige. Ändå är frågans kärna faktiskt varken EU-regler eller risken för straffavgifter. Den handlar om en av de avgörande klyftorna i svensk politik.

Ska anställda som arbetar i vårt land ha rätt till en rimlig lön, anständiga arbetstider och vettiga försäkringar? Eller ska människor tvingas att konkurrera om jobben genom att sänka sina anspråk?

Ska skattepengar rent av användas för att pressa ner löner och anställningsvillkor? Eller ska svenska löner gälla på svenska arbetsplatser?

Alliansen och Sverigedemokraterna har ett svar på frågorna. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänstern och fackföreningsrörelsen ett annat.

ARTIKELN HANDLAR OM