ÅSIKT

Den siste av sitt slag är borta

Foto: Jose Goitia/AP
Historien om Castro avslutades i natt, men den kubanska historien fortsätter att skrivas.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag är det ett citat av Castro som återkommer i texter och rapporter. När han vid en rättegång 1953 deklarerade att “historien kommer att frikänna mig” anslog han på sätt och vis tonen för sin politiska gärning.

Kanske skulle man kunna säga att den sista av sitt slag nu har gått bort. Ledare - män - som inte bara betytt att deras eget lands historia har tagit ett annat spår, utan som också gestaltat en global konflikt.

Totalitärt samhälle

Castro själv var alltså redan på 1950-talet säker på historiens dom. I dag är det en mer öppen fråga. Kuba är ett totalitärt samhälle där mänskliga rättigheter kränks och politiskt oppositionella fängslas. Fristående fackliga organisationer förföljs och strejker är förbjudna. Det är dessutom ett samhälle där de ekonomiska problemen blir allt mer akuta.

Men Kuba under Castro har också visat att det också på den amerikanska kontinenten finns utrymme att välja en annan väg än den USA stakat ut. Det Kuba som gjorde revolution reste sig mot ett brutalt förtryck och mot amerikanska - ofta kriminella - affärsintressen.

Plats i historien

Till sist är det sannolikt det som kommer att bli Castros plats i historien, en av ledarna för 1900-talets avkolonisering.

För detta har Fidel Castro varit en riktigt besvärlig sten i den amerikanska utrikespolitikens sko. Relationen till grannen i norr har handlat om sanktioner, kuppförsök och mordkomplotter från USA:s sida.

Att Fidel Castro skulle dö av hög ålder var det knappast någon som trodde under det kalla krigets frostigaste dagar.

De senaste åren har det funnits en öppning. Sedan Fidel Castro 2008 lämnade över makten till sin bror Raul och Barack Obama flyttade in i Vita Huset 2009 har relationerna långsamt, långsamt förbättrats.

Fidel Castros död kommer knappast att förändra den processen. Det kan däremot den amerikanska politiken göra. Om mindre än två månader lämnar Obama presidentposten. Och Donald Trump tar över.

Historien om Castro avslutades i natt. Den kubanska historien och historien om Kubas plats i världen fortsätter.