ÅSIKT

Svarar Vänsterpartiet först på LO-frieriet?

Blir det Löfven eller Sjöstedt som svarar först?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I morgon satsar LO på en storslagen valkonferens. LO vill uppenbart sätta avtryck i valrörelsen.

Uppbackade av en enkät som gått ut till 22 000 medlemmar vill de lyfta in frågor i valrörelsen som riskerar att bli bortglömda. För första gången presenterar LO en egen valplattform.

De krav som fått stark uppbackning internt är ett stopp för att stapla visstidsanställningar efter varandra och att alla som arbetar i Sverige ska ha samma rättigheter.

Stödet är också massivt för kravet på att begränsa vinsterna i skattefinansierad vård och omsorg och att ersättningen till sjuka och arbetslösa ska bli bättre.

Ny LO-strategi

I morgon får vi veta hur LO kommer att prioritera bland sina krav och vilket tonläge de kommer att välja.

Norska LO valde denna väg. Det gav LO en friare roll och innebar att frågor om arbetslivets villkor inte blev marginaliserade i valrörelsen. Men strategin innebar också att deras vänsterparti, Sosialistisk venstre, legitimerades och sedermera fick en tung roll i en rödgrön regering.

I Sverige har Vänsterpartiet redan omfamnat LO:s valplattform. Trots att den inte ens är presenterad.

Svårsmält för S

Valplattformen blir antagligen mer svårsmält för socialdemokraterna. Vissa krav har socialdemokraterna redan accepterat. Det gäller till exempel villkoren för utländska arbetstagare.

Men både den och anställningstryggheten riskerar att hamna i långbänk efter valet - löften till trots. Erfarenheterna från Göran Perssons regeringstid är att förbättringar anställningsvillkoren tog närapå oändlig tid att processa genom regeringskansliet.

Vinsterna, sjukförsäkringen och a-kassan kan dock leda till ännu större konvulsioner. Den första frågan utmanar företagen i sektorn - några som Stefan Löfven tidigare försökt hålla sig väl med.

Förbättringar av socialförsäkringarna innebär ökade kostnader.

Upp till bevis

Socialdemokraterna måste bekänna färg i vårmotionen. Med ett ökat fokus på budgetunderskott och med en rädsla för att skrämma väljare med skattehöjningar kommer det att bli svårt att få råd med stora satsningar efter valet.

LO väljer en tuff linje när de går ut med en egen valplattform. Deras medlemmar kommer inte kunna rösta på Karl-Petter Thorwaldsson. Det kommer att återstå en del arbete för att övertyga S om att omfamna deras förslag lika mycket som V redan gör.

ARTIKELN HANDLAR OM