ÅSIKT

LO och sossarna en farlig romans

Det finns en massa frågetecken – kärleksextasen till trots

Foto: Illustration: Paul Wallander
Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson kuttrade tillsammans på LO:s valkonferens förra veckan.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kärleken blommar som aldrig förr mellan Socialdemokraterna och LO. Vi har alla sett bilderna. Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson kuttrade tillsammans på LO:s valkonferens förra veckan.

Senare samma kväll var LO-borgen upplyst i rött. Om färgen symboliserade kärlek eller socialism är fortfarande oklart.

Det finns en massa frågetecken – kärleksextasen till trots.

För samtidigt som stämningen sjuder av heta känslor har S och LO inte på årtionden stått så långt ifrån varandra politiskt.

Ser det inte som något problem

Under de senaste åren har Socialdemokraterna tagit ett kliv högerut. De vill tala om innovationspolitik, budgetunderskott, om att det inte blir någon skatte-chock efter valet och att ungdomar ska upp och hoppa sex på morgonen.

Samtidigt vill LO satsa 70 färska miljarder på att stimulera ekonomin och skapa fler jobb. De vill begränsa möjligheterna för vinstdrivande företag i välfärden, förbättra anställningsskyddet och förbättra sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

Thorwaldsson minns rosornas krig i ett romantiskt skimmer och ser inte olikheterna som något större problem. De som var med då är inte lika entusiastiska. Fallet i väljarstöd var dramatiskt under dessa år.

Det skickar ett budskap

Förr eller senare krockar LO:s linje med Socialdemokraternas. Vem som får störst problem att förklara sig är ännu oklart.   

Men nu verkar kärleken vara blind.

Löfven och Thorwaldsson verkar inte heller inse att de sätter en bild av arbetarrörelsen som exkluderar. Det skickar ett budskap om att makten utgår från

vita, lagom trinda, män i sina bästa år.

Göran Persson gillade också att visa upp sig med LO:s ordförande. Men först sedan Wanja Lundby-Wedin hade tillträtt.

Det handlade inte bara om politik –även om de två lyckades bilägga de värsta striderna. Det handlade minst lika mycket om att de gav en bredare bild av arbetarrörelsen. De var inte båda medelålders män från bruksorter. 

S riskerar att tappa fotfästet

Sedan Stefan Löfven tillträdde har S stöd i opinion legat still och vänsterpartiet vuxit. Bland unga och de med utländsk bakgrund har Vänsterpartiet vuxit rejält på Socialdemokraternas bekostnad. S riskerar att förlora fotfästet i det nya Sverige som växer fram.

LO anser säkert att de drar politiken vänsterut. S verkar övertygade om att LO mobiliserar och blockerar väljarflödet vänsterut.

Risken är uppenbar att båda kan gå förlorande ur kurtisen. Bättre än demonstrativa ömhetsbetygelser vore att hålla armlängds avstånd och i stället satsa på att komma varandra närmare politiskt.

Då kanske kärleken håller efter valet.

ARTIKELN HANDLAR OM