ÅSIKT

Leonore Lilian Maria – för Sverige i tiden

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Namngivning har alltid varit en ädel konst i överklassen. Med namnet ska de rätta signalerna skickas. Det finns enligt dem riktiga namn som Sofie, Elisabeth och Charlotte, pignamn, som Karin eller Alma och konamn som Britta eller Malin.

Men så finns också riktiga slamkrypare som till exempel Carola. Vi vanliga människor uttalar det Caråla. Men nej, möter du Svenskt Näringslivs nya VD är det Caaarola som du ska säga om du inte vill avslöja din klassbakgrund.

De flesta föräldrar anser sig ha en unik tanke med just deras namnval på sin nyfödda bebis. Men om man tittar på summan av dessa val uppstår intressanta mönster. Medelklassföräldrarna väljer nästan alltid präktiga svenska namn på sina barn.

De blickar bak på sina mor- och farförälder och vips uppstår nya namntrender. Förra året var bland annat Maja och Elsa i topp tillsammans med Lukas och Oskar.

Sedan förfasar sig dessa medelklassföräldrar med förkärlek över den bråkiga killen i klassen, som heter sådant som Liam eller Kevin. Eller över flickor, med namn som Melissa eller Nicole som börjar sminka sig redan på mellanstadiet.

Något har emellertid hänt i överklassen. Prinsessans Leonores kusiner på sin pappas sida heter Celina, Anouska, Milana och Chiara. Namn som hade passat på vilken frisörsalong i Grycksbo som helst. Ja, vissa av dem kanske ännu bättre på en tatueringssalong.

Valet av namnet Estelle väckte upprörda känslor. Herman Lindqvist sa att det lät som namnet på en nattklubbsdrottning. Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister uttryckte sig lite mer polerat och sa att hon inte trodde att den nya prinsessans namn skulle bli lika "främmande som Estelle var".

Överklassen är inte längre vad den var - tänker säkert överhovmästarinnan uppgivet.  Och det är kanske precis så det är. För oss som sett TV-serien Downton Abbey vet vi hur den engelska överklassen vid förra sekelskiftet förfasade sig över de nyrika och smaklösa amerikanerna.

De senaste tjugo, trettio åren har utvecklingen sett liknande ut som på slutet av 1800-talet. Antalet nya miljardärer i världen har ökat rekordsnabbt, precis som då. Den återhållsamhet som överklassen uppvisade på 1970-talet har ersatts av bling-bling.

Att namntrenderna i överklassen påverkats av dessa förändrade ideal är kanske inte konstigt. Överklassnamnen verkar i dag mer präglade av guldglittrande nattklubbar i S:t Tropez och Verbier än av dragiga och dåligt underhållna slott i obygden.

Madeleine och Chris dotter får alltså tilltalsnamnet Leonore, ett namn utan några traditioner i det svenska kungahuset. Men det är kanske helt följdriktigt. 

ARTIKELN HANDLAR OM