ÅSIKT

Howard Dean gör Obama till vinnare

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Howard Dean.

Demokraternas maratonkampanj är snart över. Det kan avgöras redan i natt svensk tid, när primärval hålls i South Carolina och Montana.

Och vinnaren blir – Howard Dean.

Nej, det är förstås Barack Obama som tar hem nomineringen. Men faktum är att Obamas seger delvis kan tillskrivas den politik och den strategi som Howard Dean lanserade i sin presidentvalskampanj för fyra år sedan.

Dean gick ut stenhårt den gången. I ett politiskt klimat där både republikaner och demokrater stödde kriget i Irak gick han till angrepp mot Bushs krigspolitik. Han byggde sin kampanj på en bas av unga aktivister. Nätet spelade stor roll, både som informationskanal och för att samla in pengar.

Dean motarbetades av demokraternas höjdare i Washington, ändå hade han länge en betryggande ledning i opinionsmätningarna. Men det höll inte hela vägen. När valet i New Hampshire närmade sig var Dean en förlorare. I det läget trodde många att han skulle bli ihågkommen för föga mer än ett galet vrål på ett kampanjmöte.

Men på våren 2005 valdes han till partiordförande för demokraterna.

Sedan dess har Dean lagt om partiets sätt att tänka kring kampanjer. Sedan Bill Clintons valseger 1992 hade demokraterna satsat sina resurser på mittenväljarna och på delstater där det står och väger. En metod som i grunden påverkat även svenska kampanjer. Det finns inte en svensk politisk strateg som inte känner till begrepp som triangulering och marginalväljare. Moderaternas hela strategi i förra valet byggde på den principen.

Dean utmanade detta. Dels för att han såg hur den raserade demokraternas partibas. Dels för att det innebar att demokraterna ”skänkte” många delstater till republikanerna.

Dean har satsat på USA:s alla 50 delstater. Pengar har systematiskt pumpats in även i konservativa fästen som Nebraska och Montana.

I spåren av det breda missnöjet mot Bush har den strategin fungerat. För knappt två år sedan vann demokraterna majoritet i både senaten och representanthuset. Ytterligare en värdemätare kom för några veckor sedan, när de vann ett fyllnadsval till kongressen i den djupt konservativa delstaten Mississippi. En seger som gav de republikanska strategerna nervösa frossbrytningar. Kan demokraterna vinna i Mississippi kan de vinna överallt.

Clinton-klanen motarbetade länge Dean. Obama gjorde tvärtom. Hans kampanj bygger på ett radikalt budskap med irakkriget och välfärden som centrala teman. Det är en bred folklig kampanj med engagerade ungdomar i frontlinjen. Pengar samlas in främst genom små bidrag över internet. Han har kampanjat hårt i delstater som traditionellt glömts bort av demokraterna.

I takt med hans framgångar har Hillary tvingats anpassa sig och bygga en liknande organisation. Men hon startade för sent.

Inom kort kommer Obama bäras fram som demokraternas presidentkandidat.

Från skuggorna hörs ekot av Howard Deans segervrål.

ARTIKELN HANDLAR OM