ÅSIKT

”Mugabe har förlorat verklighetskontakten”

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur löneförhandlar man där inflationen är nästan en miljon procent?

Frågan låter bisarr och teoretisk, men för facket i Zimbabwe är den en del av verkligheten. Enligt officiell statistik är inflationen 355 000 procent.

–?Men det är friserade siffror. Sanningen ligger troligen närmare en miljon, säger Gideon Choko, biträdande generalsekreterare för den fackliga rörelsen ZCTU.

Jag träffar honom i en paus under LO-kongressen i Folkets hus i Stockholm. LO samarbetar sedan länge med facket i Zimbabwe. Choko är klädd i svart t-tröja och kongressens id-bricka dinglar i ett band runt nacken.

Han beskriver hur parterna på arbetsmarknaden numera måste löneförhandla varje kvartal, och ändå räcker det inte till. Löneökningarna kan aldrig hålla jämna steg med priserna.

–?Snittlönen för en anställd på järnvägen är 19 miljarder zimbabwiska dollar. Men det kostar 300 miljoner att resa till och från jobbet varje dag, så pengarna räcker inte till.

Gideon Choko är djupt kritisk mot president Mugabe, som han menar har tappat kontakten med verkligheten. Makten har blivit ett självändamål och han verkar inte bry sig om tillståndet i samhället.

Han är också kritisk mot Sydafrikas president Mbeki, som skulle medlat mellan Mugabe och oppositionen, men som i praktiken gett sitt stöd till diktaturen.

–?Mbeki har misslyckats och måste bytas ut. Trots att människor dör på gatorna och arbetslösheten är 80 procent säger Mbeki att det inte är kris i landet.

Som fackföreningsaktivist har Choko flera gånger mötts av president Mugabes våldsapparat. Två gånger har han arresterats av polisen. Första gången var när han talade på ett fackligt seminarium, andra gången när han höll ett anförande om skattepolitik.

–?Domstolarna har släppt ut mig båda gångerna. Alla går inte i Mugabes ledband.

I Zimbabwe pågår just nu valrörelsen inför den andra omgången i presidentvalet. Morgan Tsvangirai, som har sin bakgrund i fackföreningsrörelsen, vann den första omgången men valmyndigheten hävdade att inte fick över 50 procent. Därför blir det ett nytt val den 27 juni. Tsvangirais anhängare har trakasserats och misshandlats. Över 30 personer har dödats.

–?De försöker skrämma folk att inte gå och rösta, säger Choko, men jag tror inte att det lyckas. Människor inser att valet är det enda sättet att förändra samhället.

Hur tror han då att en sådan förändring kommer se ut? Han tänker efter en stund.

–?Först måste vi få en regering som har folkets förtroende. Problemet är att vi just nu har en regering som inte lyssnar på någon. Därefter måste omvärlden hjälpa Zimbabwe att komma på fötter. Det krävs en räddningsoperation.

Vi avslutar samtalet. I dag, onsdag, återvänder Gideon Choko till Zimbabwe för att följa valrörelsen på plats. Han återvänder till ett land där några limpor bröd kostar lika mycket som en normal veckolön.