ÅSIKT

Vi pappor får tydligen supa hur mycket vi vill

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ibilen på väg till jobbet lyssnar jag på radio. Ekot berättar att landets barnmorskor fortsätter att avråda mammor från att dricka alkohol när de ammar. Trots att Livsmedelsverkets nya rekommendationer säger att det är okej att dricka ett par glas vin.

De nya rekommendationerna kom i våras. Livsmedelsverket konstaterade att en mindre mängd alkohol inte påverkar barnet genom bröstmjölken. Inte ens småbarn påverkas av den låga promillehalt mjölken får.

Ändå tycker de flesta barnmorskor alltså att mammor helt ska avstå från att dricka vin.

–?Man kan ju få ett annat beteende när man har druckit alkohol så därför tycker jag att det är viktigt att man även har nolltolerans där, säger en av de barnmorskor Ekot talat med.

Ett annat beteende? Det är alltså inte barnets risk för att bli påverkat de varnar för. Det är mammans.

Jag har en viss sympati för barnmorskornas inställning. Alkoholen har alltid orsakat väldiga problem, inte minst för barnen. Om man ger klartecken för ett par glas vin, var ska man då dra gränsen? Mammor med alkoholproblem kan ta det som en intäkt för att det är okej att dricka. Det skulle kunna skada barnen.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att det finns något unket över barnmorskornas inställning. Den handlar ju bara om mammorna. Vi pappor får tydligen supa hur mycket vi vill.

Hur ska man annars tolka det faktum att jag själv, som pappa till tre barn, aldrig fått en enda rekommendation rörande min egen alkoholkonsumtion? Om det nu är föräldrarnas förmåga att uppfatta barnets signaler som är huvudfrågan, vore det då inte bättre att tala till båda föräldrarna? Att säga att en av föräldrarna bör avstå från att dricka. Och varför ska det i så fall vara just mamman?

För att skuldbelägga mammorna kanske.

Jag vill verkligen inte framstå som alkoholliberal. Det är jag inte. Men jag upplever att det finns ett problem här. Jag tror att många upplevt hur jämställdheten sätts på prov under föräldraskapets första månader. När blöjor ska bytas och mat inhandlas. När en av föräldrarna är hemma hela dagarna.

I det läget behöver föräldrarna stöd. Stöd för att kunna leva upp till sina egna ambitioner om att dela lika, om de nu funnits där från början.

Tyvärr har jag ofta upplevt att många inom vården gör det motsatta. De bekräftar ojämställdheten. De utgår ifrån att mamman är den som tar hand om barnet under de första månaderna. Och det är pappan som dricker vin och mamman som kör hem från festen.

Trots att det rent medicinskt alltså inte finns något som säger att inte kunde vara tvärtom.

Det brukar kallas könsroller.