ÅSIKT

Thailands grundläggande problem inte löst

LEDARE

Thailands konstitutionsdomstol upplöste det styrande Peoples Power Party, PPP. Anklagelserna om valfusk i landets norra provinser visade sig korrekta.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Domarna i högsta domstolen lät nästan lite ursäktande när de offentliggjorde domen. Många i PPP:s ledarskap var inte delaktiga i röstköpen. Men den nya konstitution som antogs under militärstyret förra året slår fast att hela partiet måste läggas ned om någon av dess företrädare är inblandat i valfusk.

Kan bli nyval

Det betyder att den mest akuta krisen är över. För den här gången.

Regeringen avgår och det kan bli nyval. Ockupationen av Bangkoks flygplatser hävs nu och transporterna kan fungera normalt igen.

Flera frågor återstår dock att besvara.

Trolig återbildning

Det troliga är att PPP återbildas, med nya politiska ledare, lika närstående den tidigare premiärministern Thaksin som den nuvarande regeringen. Ett sådant parti kan mycket väl vinna valet.

Då kommer karusellen snurra vidare. Demokratialliansen, PAD, kommer på nytt gå ut på gatorna och kräva att Thaksin tar sina händer ifrån thailändsk politik.

Om valutgången blir en annan kommer Thaksins anhängare bli djupt besvikna, och det är tänkbart att de grupperna då väljer att inta gatorna på samma sätt som PAD gjort de senaste månaderna. PPP:s motdemonstration de senaste dagarna har samlat över 15 000 anhängare. En fingervisning om vilken kapacitet de har.

Lovade bättre vård

En mer långsiktig lösning på krisen kräver att Thailand bryter de ekonomiska och sociala skillnaderna mellan stad och land, mellan hög och låg i det thailändsk samhället.

Thailand har under de senaste 20-25 åren haft en enorm ekonomisk tillväxt. Industrin har blomstrat, liksom turismen. Ändå har det förblivit ett djupt ojämlikt samhälle. På landsbygden, inte minst i landets norra delar, är utbildningsnivån låg och de flesta arbetar för usla löner i jordbruket.

Där har Thaksin vunnit sitt främsta stöd. Han lovade dem bättre sjukvård och ekonomiska medel för att utveckla byarna.

Kräver ny vallag

Där måste oppositionen lära något. De som protesterat på gatorna har haft rätt i sin kritik om valfusk och korruption under Thaksin. De har också insett att den tidigare premiärministern styrt PPP från sin plats i exilen.

Slutsatsen har dock inte blivit att de måste vinna landsbygden för sin egen sak.

PAD har istället krävt en ny vallag, som gör rösterna från bönderna mindre värda.

Det är inte någon framkomlig väg för ett land som vill kalla sig demokratiskt.

JB